Blog

Návod na dvoubarevné čokoládové ozdoby

Dvoubarevné čokoládové ozdoby jsou velmi efektní. Je pravda, že jejich výroba zabere oproti filigránům více času a potřebujeme podstatně více zručnosti, ale výsledek opravdu stojí za to. Pokud jste již někdy s čokoládou pracovali (například podle nějakého z našich dřívějších návodů), tak se nemusíte ničeho bát. Navíc nedokonalosti jsou přece důkazem ruční práce 🙂 Pokud […]

Fazole mungo

Fazole mungo začínají být mezi lidmi stále populárnější a to zejména díky jejich vysoké výživové hodnotě. Původně ale pocházejí z Indie, kde jsou velmi oblíbené. Jedná se o asi půl centimetru velké fazolky olivově zelené barvy. U nás se s nimi setkáte většinou ve formě klíčků delikátní chuti, u nichž se výživová hodnota ještě zvyšuje. […]

Jáhly, ideální potravina pro sportovce

Jáhly vznikají loupáním a leštěním prosa setého (Panicum miliaceum), mají podobu malých, asi 1mm velkých, žlutých kuliček. Proso je stará kulturní plodina pocházející z Asie a je příbuzné travinám (botanicky patří do čeledi Lipnicovitých). V dřívějších dobách tvořily jáhly součást běžné potravy Evropanů, od novověku však byly vytlačeny bramborami, rýží a obilovinami. Jáhly můžeme koupit […]

Návod na trojrozměrného čokoládového motýla (včetně šablon)

Čokoládový motýl je nádhernou ozdobou dortu nebo jakéhokoli dezertu. Vypadá něžně a romanticky a působí dojmem, že jej zvládne vyrobit pouze zručný cukrář. Přitom není vůbec těžké si jej doma vyrobit. Chce to jenom trochu trpělivosti a času. Tento článek vám poradí jak na to a provede vás všemi úskalími až do zdárného konce. Budeme […]

Návod na čokoládové filigrány II. – vícebarevné filigrány

V minulém díle (Návod na čokoládové filigrány I.) jsme se věnovali jednoduchým filigránům. Nyní vyzkoušíme filigrány vícebarevné. U čokolády máme v podstatě k dispozici tři barvy: tmavě hnědou (hořká čokoláda), světle hnědou (mléčná čokoláda) a bílou (bílá čokoláda). Bílou čokoládu můžeme případně nabarvit potravinářskými barvami na různé barvy. Každopádně kombinace uvedených tří základních barev je […]

Recenze bezlepkové směsi na chléb z prodejny Gran Moravia

Směs na pečení bezlepkového chleba byla zakoupena v prodejně La Formaggeria Gran Moravia. Na úvodním obrázku je zachycen design obalu a výsledný u nás upečený chléb. Složení: rýžová mouka, bramborová mouka, tapioka mouka, dextróza, protispékavá látka: celulóza (E460ii), zahušťovadlo: E464 a mouka z karobu, jedlá sůl Cena: 130Kč (Formaggeria Gran Moravia), směs ale bývá často v akci […]

Návod na čokoládové ozdoby I. – filigrány

Zdobit dorty můžeme mnoha způsoby. Jedním z velmi efektních způsobů je zdobení čokoládovými filigrány. Tyto filigrány jsou vytvořeny jemnou kresbou k níž se používá čokoláda, nakreslit můžeme prakticky cokoli (jednou jsem kamarádce kreslila kola pro manžela, nadšeného cyklistu). Pro ty co neumí kreslit jsme k návodu připojili také několik šablon pro inspiraci. Vyrobit tyto filigrány není vůbec tak […]

Recenze bezlepkových piv: Celia a Bernard

Při dodržování bezlepkové diety je bohužel třeba vyloučit ze stravy (nebo spíše z pitného režimu) pivo. Naštěstí pro nás existují také bezlepková piva. Vyrobit dobré bezlepkové pivo není jednoduché, proto jich na trhu mnoho není. Tento článek se zabývá hodnocením tří nejdostupnějších bezlepkových piv: Celia světlý ležák, Celia tmavé pivo a Bernard světlý ležák. Podotýkám, […]

Návštěva pohankového mlýna Šmajstrla

Pohankový mlýn Šmajstrla najdete na Kopané ve Frenštátě pod Radhoštěm (Moravskoslezský kraj). Tradice mletí pohanky zde sahá až do roku 1861, kdy mlýn založil pradědeček nynějšího mlynáře, František. A to už je tedy pěkná řádka let! Nyní ve mlýně hospodaří Zdeněk Šmajstrla, mlynář IV. Ráda nakupuji a vařím z kvalitních potravin, ideálně z místní produkce. […]

Pohanka, starodávná i moderní supersurovina

Pohanka bývá často řazena mezi obiloviny, i když obilovinou není. Pohanka setá (Fagopyrum esculentum) je jednoletou rostlinou patřící do čeledi rdesnovitých. Konzumovanou částí pohanky jsou její plody, které se správně botanicky nazývají nažky. Pohanka pochází z Asie (pravděpodobně z Himalájí) a byla na naše území dovezena pravděpodobně Tatary ve 13. století. Tatarové byli pohané, z čehož byl […]

Návod na modelování marcipánových vlčích máků

Vlčí mák je krásná letní rostlina, kterou zná téměř každý. Dorty zdobené marcipánovými vlčími máky jsou velmi nápadité a vypadají opravdu kouzelně (já jej vyráběla na dort k šedesátinám, ale umím si ho představit třeba na svatebním dortu). Navíc je velmi jednoduché tuto květinku vymodelovat z marcipánu nebo modelovací hmoty. Podle našeho návodu to jistě zvládne […]

Návod na čokoládové lístečky pro zdobení dortů a dezertů

Čokoládové lístečky jsou velmi elegantní ozdobou dortů, zákusků a různých dezertů. Při dobře promyšleném použití mohou působit velmi luxusně. Jejich výroba je opravdu jednoduchá a není k ní potřeba žádné speciální manuální zručnosti, takže je zvládne vyrobit opravdu každý. Budeme potřebovat: hořkou čokoládu (s obsahem minimálně 50% kakaa, čím více kakaa tím se nám bude lépe pracovat) […]

Pomůcky, které nám usnadní pečení a zdobení dortů

Existuje velké množství pomůcek, které můžeme k pečení a zdobení dortů využít. Zatímco některé pomůcky jsou opravdu nutné, jiné můžeme s klidem postrádat nebo je nahradit jinými, běžnějšími (a většinou mnohem levnějšími) pomůckami. Tento článek se věnuje nejběžnějším pomůckám využívaným při pečení a zdobení dortů. Forma s odepínacím dnem a pečící papír Forma s odepínacím dnem je při pečení […]

Návod na barvení marcipánu a modelovací hmoty

Pokud chceme vymodelovat jen pár malých ozdob a nepotřebujeme mnoho barev, můžeme si koupit již obarvené modelovací hmoty. Pokud se však věnujeme modelování ozdob na dorty častěji nebo chceme ozdobit dort složitěji, vyplatí se nám koupit si bílou hmotu a tu si obarvit podle potřeby. K barvení modelovacích hmot jsou ideální gelové cukrářské barvy, nejlevnější je […]

Jak udělat dobrý dortový krém

Udělat dobrý dortový krém není vůbec složité, pouze je potřeba dodržovat několik zásad, aby se nám krém při přípravě nesrazil. Tento návod využívá kukuřičný škrob, aby byl krém úplně bílý a neměl nažloutlou barvu, jako je tomu při použití pudinku. Jeho chuť je neutrální, lze do něj přidávat různé chutě, jako například kakao, vanilku nebo […]

Jak ušetřit při bezlepkové dietě?

Bezlepková dieta je jednou z nejdražších zdravotních diet. Podstatou bezlepkové diety je úplně vyloučení obilovin (pšenice, žita, ovsa aj.) z potravy. To se samozřejmě týká také vyloučení mouky z těchto surovin při přípravě pečiva. Bohužel bezlepková mouka je velmi drahá, stojí v průměru 100 Kč za 1 kg (ceny platné k 24.7.2014). Tento článek se zabývá možnostmi, jak ušetřit […]

Co je to bezlepková dieta?

Bezlepková dieta je speciální výživové omezení spočívající ve vyloučení lepku ze stravy. Lepek se vyskytuje nejčastěji v obilovinách jako je třeba pšenice, oves, žito apod. Potravinám vyrobeným z těchto druhů muk je třeba se při bezlepkové dietě vyhýbat. Jedná se zejména o pečivo, ale také o různé sušenky nebo i chipsy. Lepek je ale také obsažen v některých […]

Kam v Brně zajít na bezlepkové zákusky?

Při bezlepkové dietě jsme většinou odkázáni na zákusky připravované doma nebo kupované ve zdravých výživách, případně přes internet. Když si ale chceme vyrazit na kávu a zákusek se známými nastává většinou problém. Tento článek obsahuje několik tipů na brněnské kavárny, ve kterých vám nabídnou chutné bezlepkové zákusky. Kavárna při zdravé výživě na Orlí (Orlí, Brno […]