chuťovka

Nakládaná ačokča (tzv. paprikookurka)

4 Z 5 25 minut 4 skleničky

Ačokča (tzv. paprikookurka) je ideální zeleninou pro nakládání nakyselo do octa. Jedná se o zajímavou zajímavá zeleninu, která se na zahrádce dobře pěstuje (koupit se bohužel nedá). Plody jsou velké ...

Získat recept

Tiramisu (s bezlepkovou variantou)

5 Z 5 120 minut 4

Tiramisu je tradiční recept na vynikající Italský dezert, který mám od své kamarádky, která do Itálie provdala dceru. Nejlepší je ho připravovat přímo z mascarpone, které jednoduše seženete v supermarketu. ...

Získat recept

Pohankový linecký koláč (vč. bezlepkové verze)

5 Z 5 15 minut koláč á 26cm

Pohankový linecký koláč je lehčí a zdravější forma klasického lineckého koláče. S těstem se velmi dobře pracuje. Výsledek moc hezky vypadá a je velmi dobrý, což platí samozřejmě i pro bezlepkovou ...

Získat recept

Nakládaný hermelín

0 Z 5 2

Nakládaný hermelín je tradiční a velmi oblíbená chuťovka k pivu. Směs koření je vyvážená, nebojte se, že by byl jalovec příliš cítit, i když je ho tam vcelku hodně. Před ...

Získat recept

Třené banánky (vč. bezlepkové var.)

5 Z 5 3 plechy

Třené banánky jsou výborné ke snídani ať už plněné nebo jen tak. Hodí se také výborně jako vánoční cukroví nebo třeba ke kávě. K jejich výrobě potřebujeme nejlépe látkový cukrářský ...

Získat recept

Kdoulový kompot

4.5 Z 5 10 minut 2 skleničky

Domácí kdoulový kompot má příjemnou chuť a lehou citrusovou vůni. Nálev můžeme ještě dále dochucovat např. přidáním panáka rumu. Chuť kdoulí si ale nejlépe vychutnáme v tomto základním receptu. Nezapomeňte ...

Získat recept

Kdoulová marmeláda

5 Z 5 50 minut 5 skleniček

Kdoulová marmeláda je jedna z nejlepších marmelád. Její chuť se dá jen těžko popsat, je to jako kombinace jablek, hrušek a citrusů s příjemnou vůní. Při jejím vaření si dávejte ...

Získat recept

Mateřídouškový sirup

5 Z 5 5 minut 500 ml

Mateřídouškový sirup je příjemný přírodní pomocník při kašli nebo na zklidnění nervů (třeba po náročném dni večer před spaním). Navíc má výbornou chuť, nádhernou příjemnou vůni a jemnou narůžovělou barvu.V ...

Získat recept

Bublanina se švestkami (vč. bezlepkové varianty)

4 Z 5 25 minut koláč á 30 cm

Bublanina je spíše letní záležitost, ale můžeme si upéct také podzimní variantu. Švestky jsou typické podzimní ovoce a dobře se snoubí se skořicí. Koláč je lepší nechat rozležet do druhého dne, aby těsto ...

Získat recept

Šípkový likér

5 Z 5 300ml

Šípkový likér je dobrý a díky šípkům je doslova nabitý vitamíny, takže se skvěle hodí k podpoření imunity v chladných obdobích. Díky hřebíčku můžeme likér použít také ke zmírnění bolesti v krku ...

Získat recept

Švestková marmeláda s hřebíčkem

5 Z 5 30 minut 3 skleničky

Ze švestek se kromě povidel dá vyrobit i výborná marmeláda. Aby nebyla úplně obyčejná, dá se dochutit různým kořením, v tomto případě hřebíčkem a skořicí. Lžička rumu nakonec není nezbytná, ...

Získat recept

Jeřabinový kompot

4.5 Z 5 15 minut 3 sklenice

Jeřabinový kompot je dost netradiční recept z přírodních zdrojů. Je totiž možné jej uvařit jak z pěstovaných jedlých jeřabin, tak také z planých jeřabin (tedy plodů jeřábu ptačího). V tom ...

Získat recept

Šípková omáčka k masu

5 Z 5 30 minut 800g

Tento recept na šípkovou omáčku k masu je sice pracný, ale zato je velmi dobrý. Omáčka se dá využít okamžitě nebo zavařit na použití v zimě. Nejedná se o úplně ...

Získat recept

Šípková marmeláda

4 Z 5 30 minut 1kg

Příprava šípkové marmelády není tak pracná, jak by se mohlo na první pohled zdát. Puré potřebné na marmeládu se dělá z celých šípků. Semínka není potřeba vydlabávat, protože šípky propasírujeme přes síto ...

Získat recept

Zdravá lískooříšková pomazánka

4 Z 5 1 sklenička

Tato pomazánka chutná podobně jako Nutela, jenom je trochu hrubší a o mnoho zdravější. Jako hlavní surovina jsou použity pražené lískové oříšky. Pokud chceme mít pomazánku ještě zdravější nemusíme oříšky ...

Získat recept

Marmeláda (nebo povidla) z černého bezu

0 Z 5 55 minut 3 skleničky

Černý bez je kulinářsky velmi zajímavé a přitom málo používané ovoce. Obsahuje velké množství vitamínů a antioxidantů, které prý díky obsahu barviv vydrží i delší vaření – proto doporučuji uvařit ...

Získat recept

Kynutý pohankovo-makový závin (přirozeně bezlepkový)

5 Z 5 20 minut 1 závin

Pohanková varianta klasického makového závinu je výborná a hlavně o něco zdravější než jeho klasická varianta. Navíc je tento závin přirozeně bezlepkový a tak se hodí i pro osoby, které ...

Získat recept

Bezlepkový chléb s konopnou moukou

5 Z 5 35 minut 1bochník

Konopná mouka má velké množství vitamínů a obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které naše tělo potřebuje. Proto je konopná mouka ideální surovinou pro různé pečivo, jenom jí nesmíme dát příliš mnoho, ...

Získat recept