Fazole mungo

Fazole mungo

Fazole mungo začínají být mezi lidmi stále populárnější a to zejména díky jejich vysoké výživové hodnotě. Původně ale pocházejí z Indie, kde jsou velmi oblíbené. Jedná se o asi půl centimetru velké fazolky olivově zelené barvy. U nás se s nimi setkáte většinou ve formě klíčků delikátní chuti, u nichž se výživová hodnota ještě zvyšuje. Dnes už je koupíte nejen ve zdravých výživách, ale i v lepších supermarketech.

Proč jíst mungo fazole

Fazole mungo jsou zdrojem velkého množství minerálů a vitamínů. Tyto drobné fazolky obsahují významné množství bílkovin, vápníku, hořčíku, železa, drasílu a většinu vitamínů skupiny B. Významný je také podíl vlákniny. Množství těchto látek se zvyšuje naklíčením. Pokud však klíčky tepelně upravíme, o mnoho vitamínů přijdeme.

Využití mungo fazolí a mungo klíčků v kuchyni

Tyto fazolky můžeme v kuchyni používat stejně jako běžné fazole. Můžeme z nich připravovat různé polévky, guláše, luštěninové pomazánky nebo výborné přílohy. Nebo je můžeme naklíčit. Mungo klíčky obsahují velké množství vitamínů a minerálů, proto je vhodnější  konzumovat je tepelně neupravené ve formě různých salátů, pomazánek nebo si s nimi pouze posypat namazaný chléb. Pokud je však chceme tepelně upravit můžeme si uvařit různé teplé saláty, placky nebo třeba karbenátky.

Jak naklíčit mungo

Nakličování mungo fazolí není žádná věda a nepotřebujeme k tomu žádné speciální pomůcky. Výborně nám poslouží zavařovací sklenice, kousek plátýnka a gumička. A samozřejmě neloupané a nepůlené mungo fazole.

Fazolky vložíme do sklenice, zalijeme vodou tak, aby hladina byla alespoň o 5cm výše než fazolky, ústí sklenice překryjeme plátýnkem, které přichytíme gumičkou a necháme fazole máčet minimálně 6 hodin (ideálně přes noc).  Po této době vylijime vodu přes plátýnko (nemusíme tak používat žádný cedník) a necháme fazolky klíčit 1 – 3 dny podle toho, jak velké chceme mít klíčky (neměly by ale vyřašit kořínky, pak již přicházíme o vitamíny).

Každý den ráno a večer je nutné fazolky propláchnout čistou vodou – jednoduše do sklenice přes plátýnko napustíme vodu a poté ji zase přes plátýnko vylijeme. Jakmile klíčky dosáhnou požadované velikosti, propláchneme je vodou a můžeme je 3-5 dní skladovat v uzavřené dóze v lednici.

Recepty na mungo fazole na našem webu si můžete zobrazit pod štítkem – mungo fazole.

Zatím žádné komentáře.

Napsat komentář