Návod na barvení marcipánu a modelovací hmoty

Barvení dortové hmoty

Pokud chceme vymodelovat jen pár malých ozdob a nepotřebujeme mnoho barev, můžeme si koupit již obarvené modelovací hmoty. Pokud se však věnujeme modelování ozdob na dorty častěji nebo chceme ozdobit dort složitěji, vyplatí se nám koupit si bílou hmotu a tu si obarvit podle potřeby. K barvení modelovacích hmot jsou ideální gelové cukrářské barvy, nejlevnější je zakoupit si celou sadu barev (například od firmy Wilton, která nabízí sadu 8 barev).

Z balení si odebereme o trochu větší kousek modelovací hmoty, než budeme k modelování potřebovat. Je to z toho důvodu, že pokud by nám obarvená hmota nestačila, velice těžko docílíme při novém barvení stejného odstínu.

Modelovací hmotu v ruce dobře propracujeme, poté na ni čistým párátkem naneseme barvící látku a hmotu přes barvu přehneme. Pak už stačí jen hmotu natahovat a překládat a barva se nám krásně promísí s hmotou. Pokud se nám hmota na prsty lepí, odložíme ji, umyjeme si ruce a dobře je do sucha utřeme (někdy je to potřeba provést několikrát). Někdy je výhodné nechat hmotu trochu žíhanou a nesnažit se docílit jednolité barvy (například u některých typů okvětních plátků působí žíhaná barva věrohodněji – například u pivoněk). S dávkováním barvy postupujeme opatrně a raději proces několikrát zopakujeme.

Je pro vás tento článek užitečný?

Zatím žádné komentáře.

Napsat komentář