Návod na čokoládové lístečky pro zdobení dortů a dezertů

Čokoládové lístečky jsou velmi elegantní ozdobou dortů, zákusků a různých dezertů. Při dobře promyšleném použití mohou působit velmi luxusně. Jejich výroba je opravdu jednoduchá a není k ní potřeba žádné speciální manuální zručnosti, takže je zvládne vyrobit opravdu každý.

Čokoládové lístečky

Budeme potřebovat:

  • hořkou čokoládu (s obsahem minimálně 50% kakaa, čím více kakaa tím se nám bude lépe pracovat)
  • misku (nebo hrnec) na roztopení čokolády
  • čerstvé lístečky požadovaného tvaru a velikosti
  • štětec
  • pečící papír jako podložku

Postup

Na zahradě si nasbíráme lístečky požadované velikosti a tvaru (lepší jsou lístečky trochu tužší, protože lépe drží tvar při potření čokoládou). Doma lístečky omyjeme vlažnou vodou a dobře osušíme papírovým ubrouskem (raději je po osušení necháme ještě trochu oschnout, aby se nám na čokoládě neudělaly nepěkné mapy). Lístečky položíme na talíř spodní stranou nahoru a vložíme alespoň na 10 minut do ledničky. Předchlazení lístečků nám pomůže při další práci.

Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu. Vodní lázeň vytvoříme napuštěním vody do většího hrnce (který postavíme na plotnu a zvolna zahříváme), do kterého vložíme menší hrnec s čokoládou. Vodní lázeň je důležitá, aby se nám čokoláda nepřipálila. Čokoládu při rozpouštění neustále mícháme.

Jakmile je čokoláda rozpuštěná, vyndáme lístečky z lednice, vezmeme si štětec a lístečky potíráme ze spodní strany čokoládou. Ze spodní strany proto, že spodní strana listů má výraznější žilky a také proto, že potřebujeme mít lístečky správně prohnuté a s žilkováním na svrchní straně. Potřené lístečky umístíme do lednice a necháme ztuhnout. Postup opakujeme tak dlouho, dokud nemáme na lístečcích dostatečně tlustou vrstvu čokolády, abychom mohli lístečky jednoduše odloupnout.

Nakonec lístečky odloupneme od čokolády. Čokoláda musí být před tímto krokem dobře ztuhlá, jinak se nám to nepodaří. Musíme pracovat rychle, aby se nám lístečky nerozpouštěly v rukou. Čokoládu chladíme v přední části ledničky, kde je vyšší teplota. Pokud vám čokoláda zšedne, znamená to, že jste ji chladili na příliš nízkou teplotu. Zšednutí je pouze vizuální závada, na kvalitu čokolády nemá žádný vliv.

Pokud jste vyzkoušeli tento postup, budeme rádi, když nám napíšete, jak se Vám podle tohoto postupu pracovalo a jestli se Vám vaše dílo podařilo.

Zatím žádné komentáře.

Napsat komentář