Zdobit dorty můžeme mnoha způsoby. Jedním z velmi efektních způsobů je zdobení čokoládovými filigrány. Tyto filigrány jsou vytvořeny jemnou kresbou k níž se používá čokoláda, nakreslit můžeme prakticky cokoli (jednou jsem kamarádce kreslila kola pro manžela, nadšeného cyklistu). Pro ty co neumí kreslit jsme k návodu připojili také několik šablon pro inspiraci. Vyrobit tyto filigrány není vůbec tak složité, jak se zdá.
Budeme potřebovat:
- hořkou čokoládu (s obsahem minimálně 50% kakaa, aby se nám hotové filigrány nelámaly)
- misku (nebo hrnec) na roztopení čokolády
- zdobítko na perníčky (ideální je to sáčkové s bílou plastovou špičkou – seženete jej v domácích potřebách)
- pečící papír
- šablony
- tác nebo jiný rovný podklad pro tuhnutí
Nejdříve si ve vodní lázni roztopíme čokoládu. Do většího hrnce napustíme vodu, do něj vložíme menší hrnec s čokoládou a zvolna zahříváme. Jakmile začnou ve vodě stoupat bublinky, vypneme hořák a mícháme, dokud se všechna čokoláda nerozpustí. Čokoláda by měla být rozpuštěná, ale neměla by být úplně tekutá (neměla by stékat z vařečky, pouze odkapávat). Pokud je čokoláda příliš tekutá, tvořené linky by se nám příliš rozlévaly a vzor by se nám slil dohromady.
Pečící papír si nastříháme na menší aršíky, aby se nám s ním lépe pracovalo. Díky tomu, že je pečící papír průhledný, můžeme k práci využít šablony, pokud ale umíme dobře kreslit, není to potřeba. Zdobící sáček naplníme čokoládou a kreslíme požadované vzory na pečící papír. Jakmile máme všechny vzory nakresleny, přesuneme je opatrně na tác a necháme v ledničce ztuhnout. Jakmile filigrány dobře ztuhnou, jdou z papíru jednoduše odlepit (pouze musíme pracovat rychle, aby se nám tenká čokoláda nerozpustila v rukou).
Pokud jste ještě nikdy s čokoládou nepracovali, je jednodušší začít u tvarů bez oblin, protože udělat rovnou čáru je jednodušší. Práce s čokoládou není složitá, a pokud není čokoláda příliš tekutá tak vykouzlíte krásné ozdoby již napoprvé – filigrány spoustu nerovností skryjí.
Je pro Vás tento článek užitečný?
Zatím žádné komentáře.