Návod na dvoubarevné čokoládové ozdoby

čokoládové ozdoby

Dvoubarevné čokoládové ozdoby jsou velmi efektní. Je pravda, že jejich výroba zabere oproti filigránům více času a potřebujeme podstatně více zručnosti, ale výsledek opravdu stojí za to. Pokud jste již někdy s čokoládou pracovali (například podle nějakého z našich dřívějších návodů), tak se nemusíte ničeho bát. Navíc nedokonalosti jsou přece důkazem ruční práce 🙂 Pokud se nebojíte, pusťte se s námi do toho.

vykrajované čokoládové ozdoby

Budeme potřebovat:

•    hořkou čokoládu (s obsahem minimálně 50% kakaa, aby se nám hotové filigrány nelámaly)
•    bílou čokoládu
•    misku (nebo hrnec) na roztopení čokolády
•    zdobítko na perníčky (ideální je to sáčkové s bílou plastovou špičkou – seženete jej v domácích potřebách)
•    pečící papír
•    šablony (nemusí být)
•    podložka, tác nebo jiný rovný podklad pro tuhnutí
•    cukrářskou kartu (pokud ji nemáme, postačí nám kousek rovného tuhého plastu)
•    kovová vykrajovátka

Postup

Bílou čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni (do většího hrnce, který je zvolna zahříván, dáme vodu a do něj vložíme menší hrnec s čokoládou).

Na podložku si nachystáme pečící papír, pod který umístíme šablonu. Tento typ zdobení lze ale jednoduše vyrobit i bez šablony. Čokoládu dáme do zdobítka a na podložku kreslíme drobné tvary (tak aby byly menší než připravená vykrajovátka, díky tomu hezky vyniknou). Já zvolila kudrlinky a spirálky, ale můžete kreslit prakticky cokoli (tečky, hvězdičky, srdíčka), pouze pozor na písmo, to bude zrcadlově obrácené (můžeme si ho ale připravit na šablonu, obrátit jej zrcadlově a překreslit). Jakmile plochu pokreslíme, dáme kresby ztuhnout do lednice.

Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu, tak aby byla přiměřeně tekutá. Dobře ztuhlou kresbu vyndáme z lednice a připravíme se na rychlou akci. Jakmile na bílou čokoládu nalijeme tu tmavou, máme velmi málo času a jen jeden pokus. Tato část tvoření je nejsložitější. Tmavou čokoládu nalijeme na bílou kresbu a jedním tahem ji pomocí cukrářské karty rozmázneme na kresbu. Vše musíme zvládnout jedním tahem, protože tmavá čokoláda je horká a rychle bílou čokoládu rozpustí (druhým tahem bychom si rozmazali bílý nákres). Jednodušší varianta by byla kreslit tmavou čokoládou a nalévat na ni bílou (pokud má tmavá čokoláda vysoký podíl kakaa, tak se tak rychle nerozehřeje). Výtvor dáme opět pořádně ztuhnout do lednice.

Jakmile je čokoláda dobře ztuhlá, máme dvě možnosti – čokoládu nalámat a použít na zdobení zlomky nebo si vykrájet drobné tvary pomocí vykrajovátek. Já jsem zvolila druhou variantu. Vykrajovátka lehce zahřejeme na pánvi (ale jen tak, aby nepálila do prstů) a z čokoládové plochy vykrajujeme různé (nebo stejné) tvary. Tvary se nesnažíme vyndat, ale jakmile máme všechny vykrájené, vrátíme čokoládu zase ztuhnout. Jakmile čokoláda zatuhne, vykrájíme tvary ještě jednou ve stejném místě jako poprvé (abychom prořízli rozteklou vrstvičku čokolády). Některé tvary nám zůstanou ve formičce, ostatní jednoduše odloupneme s celým plátem.

Líbí se vám tyto ozdoby?

Zatím žádné komentáře.

Napsat komentář