Návštěva pohankového mlýna Šmajstrla

Pohankový mlýn Šmajstrla najdete na Kopané ve Frenštátě pod Radhoštěm (Moravskoslezský kraj). Tradice mletí pohanky zde sahá až do roku 1861, kdy mlýn založil pradědeček nynějšího mlynáře, František. A to už je tedy pěkná řádka let! Nyní ve mlýně hospodaří Zdeněk Šmajstrla, mlynář IV. Ráda nakupuji a vařím z kvalitních potravin, ideálně z místní produkce. Mám pak dobrý pocit z toho, že podporuji dobrou věc a také si pochutnám. Proto jsem byla nadšená, když jsem se dozvěděla, že mlýn lze navštívit, a že brzy budeme mít cestu kolem. Ani jsem nemohla dospat, jak jsem se na výlet těšila. Vybavila jsem se dlouhým seznamem toho, co chci nakoupit, od pohankových krup, krupičky, mouky až po pohankový med.

Pohankový mlýn 4

Najít mlýn nebylo těžké. Asi byste se velmi dobře bavili mým nadšením, když jsem hned při příjezdu zahlédla u mlýna stát mlynáře Zdeňka. Ač si totiž moc nepamatuji tváře, tak pana mlynáře jsem poznala hned – vždyť je to ten mlynář, kterého často vídávám na obalech pohankové mouky, kterou si ráda kupuji! Hned jsem se nadšeně nahrnula do mlýna.

Pohankový mlýnInteriér mlýna je stylově vybavený, jsou zde stoly a veliký vyřezávaný Radegast – pohanský bůh hojnosti, plodnosti, vítězství a kdoví čeho všeho ještě. Také zde můžete zakoupit různé pohankové produkty. Bohužel pohankový med, na který jsem se nejvíce těšila, byl již pro letošek vyprodaný. Budu si muset počkat na příští rok, až včelky vyrobí nový. I tak jsem se zásobila moukou, pohankovými křupkami, kroupami i kaší (která prý při výrobě nádherně voní po celém mlýně).

Pohankový mlýn 2Také jsem si zakoupila knihu Pohanka ve mlýně a v kuchyni se spoustou informací o mlýně a pohankovými recepty. A jaké bylo mé nadšení, když přišel pan mlynář osobně a s velkým nadšením mi do knihy napsal věnování. Ale nebylo to jen tak nějaké věnování, vzniklo z toho malé umělecké dílo, u kterého jsme se dozvěděli spoustu informací o mlýně a dobře jsme se pobavili. Taky trošku mým přičiněním. Rozplývala jsem se, jak pan mlynář krásně maluje všechny ty kopce a s dobrým úmyslem, jsem chtěla pochválit jeho talent. Zrovinka, když mlynář kreslil husy na obloze, prohlásila jsem:

‚To já bych teda dokázala namalovat akorát toho ptáka!‘

No všichni se smáli (včetně všech ostatních nakupujících) a od té doby si doma ze mě všichni utahují. Je tedy pravda, že tento den se mi nějak dařilo a hláška to nebyla zdaleka poslední.

A pokud by vás zajímalo, k čemu všemu je pohanka dobrá tak se mrkněte do článku Pohanka, starodávná i moderní surovina. Já z pohanky pravidelně vařím a hlavně peču. Všechny pohankové recepty na našich stránkách najdete pod štítkem Pohanka.

Zatím žádné komentáře.

Napsat komentář