Pohanka, starodávná i moderní supersurovina

Pohanka bývá často řazena mezi obiloviny, i když obilovinou není. Pohanka setá (Fagopyrum esculentum) je jednoletou rostlinou patřící do čeledi rdesnovitých. Konzumovanou částí pohanky jsou její plody, které se správně botanicky nazývají nažky. Pohanka pochází z Asie (pravděpodobně z Himalájí) a byla na naše území dovezena pravděpodobně Tatary ve 13. století. Tatarové byli pohané, z čehož byl odvozen název pohanka.

Pohanka je přirozeně bezlepková a koupíme ji loupanou ve formě krup, lámanky, mouky, krupičky nebo pohankové instatní kaše.

Pohanka

Proč jíst pohanku

Pohanka obsahuje velké množství vitamínů a minerálů. Z minerálů zejména draslík, fosfor, vápník, železo, měď, mangan a zinek. Významný je také obsah vitamínů skupiny B (hlavně vitamíny B1, B2 a B6) a vitamín E.

Pohanka obsahuje velké množství rutinu, který je důležitý pro pružnost cév a zmírňuje potíže při křečových žilách. Příznivé účinky rutinu jsou údajně zvyšovány vitamínem C, proto je velmi vhodné pohanku připravovat se zeleninou nebo k jídlům podávat alespoň vodu s citrónovou šťávou.

Konzumace pohanky má na člověka blahodárný vliv a pomáhá při mnoha obtížích. Její účinek je známý například při zvýšené krvácivosti, žaludečních vředech, silné menstruaci, nechutenství či na bolesti hlavy. Dále napomáhá snižování hladiny cholesterolu v krvi, působí proti srážení krve v cévách a obsahuje také cholin, který napomáhá regeneraci jaterních buněk. Je velmi vhodná také pro vegetariány, protože obsahuje bílkoviny podobné živočišným (aminokyseliny lyzinu, metionin a triptofan).

Nažky pohanky bývají v rámci zpracování loupány ze slupek (ty bývají využívány například jako náplň do nahřívacích polštářků). Existují dva základní druhy loupání – mechanický a termický. Při termickém loupání se pohanka zahřívá na vysokou teplotu (až 200°C) a dochází tak ke ztrátě mnoha cenných látek. Proto je důležité kupovat pouze pohanku, která byla loupaná mechanicky. Mechanicky loupanou pohanku nabízí například Mlýn Šmajstrla a lze ji koupit v dobře zásobených zdravých výživách.

Kuchyňská úprava pohanky

Pohanku NIKDY nevaříme, abychom neztratili cenné vitamíny. Základní příprava pohanky spočívá v jejím zalití vařící vodou. 1 díl pohanky zalijeme 2 díly vařící vody a necháme 20 minut odstát, dokud pohanka nezměkne. Vodu nesléváme, abychom nepřišli o cenný rutin.

Pohanku můžeme připravovat na slano nebo na sladko. Dají se z ní připravovat různé pomazánky, karbanátky, placky nebo třeba saláty. Lidé s bezlepkovou dietou mohou pohankovými kroupami nahradit klasické kroupy. Pohanková mouka je výborná k pečení, spíše je ale dobré míchat ji s jinými druhy muk

Pohanka má velmi specifickou chuť, která nemusí být v některých pokrmech výrazná, avšak v některých může vyniknout a je potřeba si na tuto specifickou chuť zvyknout.

Pohankové recepty z našeho webu si můžete zobrazit pod štítkem Pohanka.

Vaříte s pohankou často?

, , ,

Zatím žádné komentáře.

Napsat komentář