Pomůcky, které nám usnadní pečení a zdobení dortů

Zdobení dortůExistuje velké množství pomůcek, které můžeme k pečení a zdobení dortů využít. Zatímco některé pomůcky jsou opravdu nutné, jiné můžeme s klidem postrádat nebo je nahradit jinými, běžnějšími (a většinou mnohem levnějšími) pomůckami. Tento článek se věnuje nejběžnějším pomůckám využívaným při pečení a zdobení dortů.

Forma s odepínacím dnem a pečící papír

Cukrářský nůžForma s odepínacím dnem je při pečení dortů výborný pomocník, protože vyndání dortu z formy je jednodušší. Stačí pouze okrojit korpus po stranách a otevřít zapínání formy.

Výborným pomocníkem v kombinaci s rozepínací formou je pečící papír. Ideální je si před pečením položit na uvolněné dno pečící papír a až poté dno zapnout do formy. Pečící papír usnadní jednak odlepení dortu ode dna (korpus se jednoduše přesune na jinou plochu a papír se sloupne) a také usnadní manipulaci s upečeným korpusem. Oproti dortové formě beze dna se s formou s odepínacím dnem lépe manipuluje (nepotřebujeme plech, na který se forma beze dna musí umístit).

Dortový nůž

Dortový nůž je další vynikající pomocník při pečení a zdobení dortů. Dortový nůž se vyznačuje dlouhou a tenkou čepelí se zaoblenou špičkou. Tento nůž se nejčastěji používá na prokrojení dortového korpusu (velikost vybíráme tak, aby byl nůž delší než je průměr dortového korpusu a prokrojil ho tak celý). Návod jak rozkrojit dort najdete v článku Jak rovně rozkrojit dortový korpus.

Dortový nůž je také možné použít na mazání krému na povrch dortu. S dortovým nožem se dobře pracuje a nebývá drahý, pokud si jej ale nechceme kupovat, můžeme využít jakýkoli velký kuchyňský nůž, jenom je potřeba větší šikovnosti. Kuchyňským nožem se ale špatně roztírá krém, protože jeho ostří není rovné, s trochou šikovnosti se ale i to dá zvládnout (nebo na roztírání krému použít cukrářskou kartu). Dort lze také rozkrojit nití, podobně jako knedlík.

Cukrářská karta

Cukrářská kartaCukrářská karta je pomocník, který není nutný, ale může nám při zdobení dortů velmi usnadnit práci. Lze ji zakoupit v obchodě s domácími potřebami a není drahá (samozřejmě karta od firmy Wilton stojí o hodně víc než neznačkové cukrářské karty). Cukrářská karta má velké množství velikostí a seženete i zoubkované cukrářské karty. Karty s rovným okrajem dobře využijete na rovnoměrné rozetření těsta ve formě a také na roztírání krému. Zoubkované karty využijeme při zdobení, například při tvorbě vlnek na dezerty nebo na okraje dortů.

Zdobící sáček a trezírovací špičky

Trezírovací špičkyZdobící sáček budeme potřebovat, pokud budeme chtít ozdobit dort krémem. Existuje velké množství sáčků různých značek a velké množství druhů trezírovacích špiček (v různých cenových relacích). Zdobící sáčky využijeme také při tvorbě cukroví nebo věnečků, k tomu se dobře hodí látkové sáčky, protože jsou pevnější (na těsto je nutné vyvinout větší tlak než na krém). Na dortové krémy jsou ideální speciální igelitové sáčky (ve tvaru trojúhelníku), které se na spodním konci zastřihnou podle velikosti trezírovací špičky. Jejich velká výhoda je, že se lépe umývají a jsou levnější. Dají se používat opakovaně, ale není problém je vyhodit a nahradit novým sáčkem.

Vykrajovátka a vypichovátka na marcipán

VypichovátkaVe speciálních prodejnách najdete řadu pomůcek pro práci s marcipánem. Jednou z těchto pomůcek jsou vypichovátka na marcipán s pérkem. Tato vypichovátka se vyplatí zejména u menších velikostí, kdy je složité dostat vypíchlý tvar ven z formičky nebo pokud zdobíte dorty opravdu často. U větších (a jednoduchých) tvarů se dle mého názoru vypichovátka s pérkem nevyplatí, protože jejich cena je poměrně vysoká. U větších a jednoduchých tvarů vám stejnou službu udělají obyčejná vykrajovátka na cukroví, jejichž cena je podstatně nižší.

Modelovací nástroje na marcipán

Modelovací kosticePokud chcete zdobit dorty modelovacími hmotami nebo marcipánovými figurkami, určitě oceníte modelovací nástroje na marcipán. Dají se zakoupit v různých sadách a cenových relacích v obchodech s cukrářskými potřebami nebo na internetu. Nejdůležitějším modelovacím nástrojem je kulička, která se velmi často používá při tvorbě různých květů (například k tvarování okvětních plátků).

Modelovací podložka a formovače na sušení marcipánových květů

Modelovací podložkaModelovací podložka je kousek polotuhé pěny. Pomocí modelovacích nástrojů se na ní tvarují například květiny. Pomůcka to není nezbytná, ale je velmi užitečná a velmi dobře se na ní pracuje.

Formovače květů se využívají pro schnutí hotových ozdob, aby ozdoby (zejména květy) uschly ve správném tvaru. Tato pomůcka je užitečná, zejména pokud modelujeme větší množství květů. V opačném případě můžeme k formování květin použít například lžičku nebo obal od vajíček vyložený čistým ubrouskem (nebo kousek alobalu vytvarovaný do požadovaného tvaru).

Byl pro vás tento článek užitečný?

Zatím žádné komentáře.

Napsat komentář