Recenze bezlepkových piv: Celia a Bernard

Bezlepkové pivo

Při dodržování bezlepkové diety je bohužel třeba vyloučit ze stravy (nebo spíše z pitného režimu) pivo. Naštěstí pro nás existují také bezlepková piva. Vyrobit dobré bezlepkové pivo není jednoduché, proto jich na trhu mnoho není. Tento článek se zabývá hodnocením tří nejdostupnějších bezlepkových piv: Celia světlý ležák, Celia tmavé pivo a Bernard světlý ležák. Podotýkám, že toto hodnocení je čistě subjektivní a každý může dospět k jinému názoru. Nyní se podívejme na jednotlivé typy a značky podrobně.

 

 

Celia – prémiový světlý ležák

Jedná se o nejběžněji prodávané bezlepkové pivo. Běžně jej koupíte například v Albertu v bezlepkovém koutku. Mají ho také v Tescu, Globusu a v Kauflandu, ale tady ho musíte hledat mezi všemi ostatními pivy (toto hledání není úplně jednoduché – zaměstnanci většinou nevědí, co to znamená ‚bezlepkový‘). Stojí většinou okolo 23 Kč.

Podle mého subjektivního hodnocení se jedná o nejlepší pivo z hodnocené trojice. Chutí i barvou se velmi blíží klasickému lepkovému pivu. Navíc se dá celkem jednoduše sehnat, takže pak nemusíte řešit kam s lahvemi, protože vám je vezmou ve všech jmenovaných obchodech.

Celia – pivo tmavé speciální

Jedná se tmavé pivo, které jsem sehnala zatím pouze v Globusu a stálo 26 Kč. Byla jsem nadšená, avšak moje nadšení po otevření poněkud ochladlo. Pivo má krásně tmavou barvu, ale bohužel chutná velmi výrazně po karamelu a je dost sladké (například oproti klasickému černému Kozlu), což ale nemusí být na škodu, pokud to máte rádi.

Bernard – bezlepkový ležák

Jedná se o novinku, na kterou jsem narazila také v Globusu, kde ho seženete za 25 Kč. Velmi se mi líbí láhev se znovu uzavíratelným uzávěrem. Pivo je velmi dobré, má tmavší barvu a chuťově je velmi podobné lepkovému. Osobně ale spíše preferuji zn. Celia (i když možná trochu ze zvyku). Není ale na škodu ‚občas změnit lokál‘ a dopřát si jinou chuť.

Na závěr se můžete podívat na tabulku shrnující složení, množství alkoholu a lepku a výrobce jednotlivých hodnocených piv.

Značka Složení Množství alkoholu Množství lepku Výrobce
Celia – prémiový světlý ležák voda, ječný slad, chmel 4,50% 0,5mg/100ml Žatec
Celia – pivo tmavé speciální voda, upravený chmel, chmelové produkty, slad: ječný, karamelový, bavorský, barevný 5,70% 0,5mg/100ml Žatec
Bernard – bezlepkový ležák voda, ječné slady, chmelové produkty 4,70% 20mg/kg Bernard

Znáte tato bezlepková piva? Které z nich Vám nejvíce chutná?

4 Responses to Recenze bezlepkových piv: Celia a Bernard

  1. Adéla 26.8.2015 at 12:40 #

    Zachránila jste mi život. Dnes mi byla diagnostikována celiakie a bála jsem se, že přijdu o svůj oblíbený nápoj. Moc se mi ulevilo. :))))

    • Jana 31.8.2015 at 16:33 #

      Ani nevíte jaké bylo moje nadšení, když jsem na tyhle piva narazila. Z různých diskusí na internetu navíc vím, že bezlepkáři můžou taky Plzeň, protože má menší množství lepku než je stanovená hodnota pro bezlepkové potraviny…

      • M.Pícl 5.12.2015 at 22:46 #

        Ptal jsem se ,zda můžu pít pivo,ale bylo mi řečeno,že pouze bezlepkové.Tzn Celia nebo Bernard.Jak vám to lékař vysvětlil,že můžete Plzeň?Který druh ?Nebo všechny.
        Zatím mi Celia vyhovuje i když je o dost dražší než ostatní.
        Díky za odpověď. Milan

        • Jana 6.12.2015 at 11:53 #

          Dobrý den, je to tak, že pivo Plzeň má tak málo lepku, že vlastně splňuje limity bezlepkových výrobků. S lékařem jsem to nediskutovala, znám to od známých, kteří jsou celiatici a pivo normálně pijí. Na internetu jsem našla komentář k tomuto problému, kdy určitý pán kontaktoval Plzeňský pivovar a toto mu odpověděli:

          „Vážený pane Jiří, děkujeme za Váš zájem o naše pivo. Určitě Vás naší zprávou potěšíme. Pivo Pilsner Urquell sice lepek obsahuje, ale minimální mnoľství a to: 0,25 mg na 1 l, což by mělo být pro dodržení bezlepkové diety v pořádku. Podle našich znalostí jediný druh piva, který by lidé nemocní celiakií neměli konzumovat je pšeničné pivo, které obsahuje 60 až 100 mg gliadinu v 1 litru. Piva vyráběná pouze z ječného sladu mají obecně nižší hodnotu gliadinu, nebo» ječné bílkoviny mají odlišné složení od pšeničných bílkovin. Mezi pivy vyráběnými z ječného sladu existují malé rozdíly, dané jak druhem a kvalitou ječmene, tak technologií výroby piva. Dovolte mi, popřát Vám mnoho krásných zážitků nejen při konzumaci piva Pilsner Urquell. S pozdravem Kateřina Zachová Supervize informační linky společnosti PPa.s. Tel.: 02 – 51 020 020“

Napsat komentář