Bábovka s jablky (vč. bezlepkové varianty)

Bábovka s jablky je ideální moučník zejména pro sychravé podzimní a zimní dny, i když díky jablkům je těsto lehčí, takže si ji ráda dám i v létě. Jablka jsou v receptu doplněna příjemnou chutí skořice, která se k jablkům vždycky hodí. K této kombinaci samozřejmě nesměly chybět ani hrozinky. Bezlepková varianta je nádherně nadýchaná a stejně dobrá jako ta lepková.

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (2 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Nejdříve oddělíme žloutky od líků. Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuha. K žloutům přidáme moučkový cukr, citrónové aroma a teplou vodu a směs vyšleháme do světlé pěny, potom přidáme olej a dobře zašleháme.
  • 2. Jakmile jsou žloutky našlehané, přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva a skořicí, hrozinky a vymícháme těsto (nelekejte se, že je trochu tužší). Poté promícháme s jablky a nakonec přidáme tuhý sníh z bílků a jemně jej vmícháme do směsi. Čím opatrněji bílky vmícháme, tím nadýchynější bude hotová bábovka.
  • 3. Těsto nalijeme do tukem vymazané a polohrubou moukou vysypané (u bezlepkové varianty použijte polohrubou rýžovou mouku) bábovkové formy a bábovku vložíme do trouby předehráté na 175°C. Moučník pečeme asi 30 minut, dokud není dobře propečený (propečenost zkoušíme špejlí - po zapíchnutí a vytáhnutí, musí špejle zůstat čistá).
  • 4. Upečenou bábovku necháme trochu zchladnout a poté ji vyklopíme z formy, necháme úplně vychladnout, pocukrujeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.

Autor

Jana

Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...