Bezlepkový chléb s konopnou moukou

Konopná mouka má velké množství vitamínů a obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které naše tělo potřebuje. Proto je konopná mouka ideální surovinou pro různé pečivo, jenom jí nesmíme dát příliš mnoho, protože má celkem výraznou chuť. Tento bezlepkový chléb je výborný, má krásnou barvu a nejlepší je, že vydrží dlouho čerstvý, takže jej nemusíme ihned po upečení zamrazit! U nás si na něm s chutí pochutnávají i ‚lepkáči‘.

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (2 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Droždí s trochou mouky a cukru rozmícháme s vlažnou vodou a necháme vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut. Psylium zalijeme vodou a necháme asi 10 minut nabobtnat.
  • 2. Po vykynutí kvásku jej smícháme s psyliem, přidáme lžíci oleje a všechny druhy mouky promíchané se solí a kořením a vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi půl hodiny vykynout (nejlépe na topení nebo ve vyhřáté troubě). Pokud těsto kyne pomalu, necháme jej kynout déle.
  • 3. Vál posypeme moukou a vykynuté těsto na něj vyklopíme. Těsto pomoučíme a hněteme tak dlouho, až je dobře propracované a vláčné. Takto připravené těsto zformujeme do tvaru bochníku, který vložíme do pomoučené ošatky (nebo misky vyložené čistou utěrkou), postříkáme vodou z rozprašovače, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout dalších 30 minut.
  • 4. Mezitím si rozpálíme troubu na 250°C. Vykynutý chlebík překlopíme na plech, postříkáme vodou z rozprašovače a vložíme do trouby, do které zároveň vložíme malý hrnec s trochou vody, aby nám vznikla pára. Po 10 minutách pečení vypustíme z trouby páru a stáhneme teplotu na 200°C a pečeme dalších 25 minut.
  • 5. Chléb je hotový jakmile zní dutě při poklepu ze spodní strany. Než jej nakrojíme, necháme jej dobře vychladnout, aby se nám nesrazil.