Kdo by neměl rád koláče? Ale ten do má bezlepkovou dietu, si jen tak v pekárně nic moc nekoupí. A jaká by to byla snídaně bez koláčů? Ráda si alespoň občas nějaký ten dobrý koláč k snídani dopřeji… Toto je jeden z prvních bezlepkových receptů, které jsem vyzkoušela. A už poprvé chutnal famózně. Navíc vypadá skvěle. S těstem se musí při skládání hvězdy pracovat opatrně, ale není to žádný děs.

Bezlepkový hvězdičkový koláč
-
- Doba přípravy
- minut
-
- Doba vaření
- minut
-
- Počet porcí
- 1
- Obtížnost střední
Hodnocení receptu
- (5 /5)
- (1 Hodnocení)
- Recept
- Postup receptu
- Vaše hodnocení a komentář? Text size
Ingredience
- 250 ml mléka nebo sójového mléka + lžička cukru + lžička mouky
- 1/2 kostky droždí
- 50g cukru
- 100ml oleje
- 1 vejce + 1 žloutek
- žloutek na potření
- 400g mouky SCHAR MIX B
- špetka soli
- ----------------------------------------------------
- Na náplň:
- 125 ml mléka
- 100g mletého máku
- 50g cukru
- rum (nemusí být)
Instrukce
- 1. Z poloviny mléka, které lehce zahřejeme, lžičky cukru, lžičky mouky a kvasnic necháme vzejít kvásek. Po vzejití kvásku jej nalijeme do domácí pekárny spolu s ostatními tekutými ingrediencemi, přidáme zbytek surovin a necháme vymísit těsto. Vypracované těsto vložíme to lehoulince vyhřáté trouby a necháme 30 minut kynout. Lehce vyhřátá trouba pěkně napomůže kynutí, jenom se musí dát dobrý pozor, aby nebyla moc teplá a kvasinky se nespařily.
- 2. Mezitím si připravíme náplň svařením všech ingrediencí po dobu 3-5minut. Jako náplň se dá použít také marmeláda, oříšky nebo třeba nutela. Těsto je celkem křehké, takže s marmeládou se lépe pracuje než s mákem či oříšky.
- 3. Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři díly, které vyválíme a pomocí talíře z nich uděláme čtyři kruhy (talíř na těsto položíme a "obkreslíme jej nožem"). Kruhy na sebe vrstvíme a promazáváme je náplní. Vrstvení provádíme rovnou na pekáči, protože hotová květina je velmi křehká a je velký problém s ní manipulovat. K přenosu těsta používám velmi ráda váleček. V tomto případě je ale ještě větším pomocníkem potravinová fólie, na které můžeme těsto přímo rozválet a pak jej jednoduše přesunout. Každý kruh pomažeme náplní, pouze svrchní kruh zůstane nepomazán. Okolo prostředku si naznačíme středové kolečko (třeba hrníčkem). Okraj nakrojíme jako květinu na 16 dílků a vzniklé dílky přetočíme zespodu nahoru. Tímto způsobem nám vznikne tvar květiny nebo jiné podobné vzory.
- 4. Hotovou květinku pomažeme rozkrvdlaným žloutkem a troškou soli (pro lepší lesk) a upečeme v troubě na 175˚C asi 20-25minut.
- Celková doba přípravy: 70 minut
- Chod: chuťovka, svačina
- Kategorie receptu: Koláče a jiné sladké pečivo
- Ingredience: Schär Mix B
Instrukce
- 1. Z poloviny mléka, které lehce zahřejeme, lžičky cukru, lžičky mouky a kvasnic necháme vzejít kvásek. Po vzejití kvásku jej nalijeme do domácí pekárny spolu s ostatními tekutými ingrediencemi, přidáme zbytek surovin a necháme vymísit těsto. Vypracované těsto vložíme to lehoulince vyhřáté trouby a necháme 30 minut kynout. Lehce vyhřátá trouba pěkně napomůže kynutí, jenom se musí dát dobrý pozor, aby nebyla moc teplá a kvasinky se nespařily.
- 2. Mezitím si připravíme náplň svařením všech ingrediencí po dobu 3-5minut. Jako náplň se dá použít také marmeláda, oříšky nebo třeba nutela. Těsto je celkem křehké, takže s marmeládou se lépe pracuje než s mákem či oříšky.
- 3. Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři díly, které vyválíme a pomocí talíře z nich uděláme čtyři kruhy (talíř na těsto položíme a "obkreslíme jej nožem"). Kruhy na sebe vrstvíme a promazáváme je náplní. Vrstvení provádíme rovnou na pekáči, protože hotová květina je velmi křehká a je velký problém s ní manipulovat. K přenosu těsta používám velmi ráda váleček. V tomto případě je ale ještě větším pomocníkem potravinová fólie, na které můžeme těsto přímo rozválet a pak jej jednoduše přesunout. Každý kruh pomažeme náplní, pouze svrchní kruh zůstane nepomazán. Okolo prostředku si naznačíme středové kolečko (třeba hrníčkem). Okraj nakrojíme jako květinu na 16 dílků a vzniklé dílky přetočíme zespodu nahoru. Tímto způsobem nám vznikne tvar květiny nebo jiné podobné vzory.
- 4. Hotovou květinku pomažeme rozkrvdlaným žloutkem a troškou soli (pro lepší lesk) a upečeme v troubě na 175˚C asi 20-25minut.
Autor
Jana
Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...
Přečtěte si více o tomto kuchaři ..
Hodnocení receptu
1 Lidé Hodnocení receptu
Průměrné hodnocení
(5 / 5)
Zatím žádné komentáře.