Bezlepkový hvězdičkový koláč

Kdo by neměl rád koláče? Ale ten do má bezlepkovou dietu, si jen tak v pekárně nic moc nekoupí. A jaká by to byla snídaně bez koláčů? Ráda si alespoň občas nějaký ten dobrý koláč k snídani dopřeji… Toto je jeden z prvních bezlepkových receptů, které jsem vyzkoušela. A už poprvé chutnal famózně. Navíc vypadá skvěle. S těstem se musí při skládání hvězdy pracovat opatrně, ale není to žádný děs.

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (1 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Z poloviny mléka, které lehce zahřejeme, lžičky cukru, lžičky mouky a kvasnic necháme vzejít kvásek. Po vzejití kvásku jej nalijeme do domácí pekárny spolu s ostatními tekutými ingrediencemi, přidáme zbytek surovin a necháme vymísit těsto. Vypracované těsto vložíme to lehoulince vyhřáté trouby a necháme 30 minut kynout. Lehce vyhřátá trouba pěkně napomůže kynutí, jenom se musí dát dobrý pozor, aby nebyla moc teplá a kvasinky se nespařily.
  • 2. Mezitím si připravíme náplň svařením všech ingrediencí po dobu 3-5minut. Jako náplň se dá použít také marmeláda, oříšky nebo třeba nutela. Těsto je celkem křehké, takže s marmeládou se lépe pracuje než s mákem či oříšky.
  • 3. Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři díly, které vyválíme a pomocí talíře z nich uděláme čtyři kruhy (talíř na těsto položíme a "obkreslíme jej nožem"). Kruhy na sebe vrstvíme a promazáváme je náplní. Vrstvení provádíme rovnou na pekáči, protože hotová květina je velmi křehká a je velký problém s ní manipulovat. K přenosu těsta používám velmi ráda váleček. V tomto případě je ale ještě větším pomocníkem potravinová fólie, na které můžeme těsto přímo rozválet a pak jej jednoduše přesunout. Každý kruh pomažeme náplní, pouze svrchní kruh zůstane nepomazán. Okolo prostředku si naznačíme středové kolečko (třeba hrníčkem). Okraj nakrojíme jako květinu na 16 dílků a vzniklé dílky přetočíme zespodu nahoru. Tímto způsobem nám vznikne tvar květiny nebo jiné podobné vzory.
  • 4. Hotovou květinku pomažeme rozkrvdlaným žloutkem a troškou soli (pro lepší lesk) a upečeme v troubě na 175˚C asi 20-25minut.