Tyto housky jsou velmi dobré. Práce navíc s kynutým těstem se nám u tohoto receptu opravdu vyplatí. Housky jsou nádherně vláčné a velmi chutné. To samozřejmě platí také pro bezlepkovou variantu (zůstanou dobré a vláčné i druhý den po upečení).

Bramborové housky (vč. bezlepkové varianty)
-
- Doba přípravy
- minut
-
- Doba vaření
- minut
-
- Počet porcí
- 6 středních
- Obtížnost střední
Hodnocení receptu
- (4 /5)
- (2 Hodnocení)
- Recept
- Postup receptu
- Vaše hodnocení a komentář? Text size
Ingredience
- 100g teplé vody
- 10g krupicového cukru
- 10g droždí (Uniferm)
- 1 vejce
- 50g oleje
- 200g hladké mouky (u bezlepkové varianty použijte Schar Mix B)
- 100g vařených brambor
- ½ lžičky soli
- 1 vejce na potření
- semínka na posypání
Instrukce
- 1. Teplou vodu smícháme s cukrem, lžičkou hladké mouky a droždím a necháme vzejít kvásek (trvá to asi 10 minut). Po vzejití kvásku do něj přidáme celé vejce, olej, hladkou mouku, uvařené a najemno nastrouhané brambory (nejlepší je uvařit si je den předem a nechat vychladnout) a sůl.
- 2. Vypracujeme těsto a necháme jej někde na teplém místě vykynout. Já si vždy lehounce nahřeji (opravdu jen lehce) troubu a těsto tam nechám zakryté v míse nakynout.
- 3. Po půl hodince vyndáme těsto z mísy na pomoučený vál a předehřejeme si troubu na 175˚C. Těsto rozdělíme na šest dílů, z nichž uhněteme bochánky. Bochánky můžeme nahoře naříznout, aby vznikla mřížka a byly pěknější, potom je potřeme vajíčkem a posypeme semínky.
- 4. Takto připravené housky necháme chvilku odpočívat (asi tak 5 minut) a potom je v troubě upečeme dozlatova (trvá to asi 20 minut).
- Celková doba přípravy: 60 minut
- Chod: svačina
- Kategorie receptu: Slané pečivo
- Ingredience: brambory, Schär Mix B
Instrukce
- 1. Teplou vodu smícháme s cukrem, lžičkou hladké mouky a droždím a necháme vzejít kvásek (trvá to asi 10 minut). Po vzejití kvásku do něj přidáme celé vejce, olej, hladkou mouku, uvařené a najemno nastrouhané brambory (nejlepší je uvařit si je den předem a nechat vychladnout) a sůl.
- 2. Vypracujeme těsto a necháme jej někde na teplém místě vykynout. Já si vždy lehounce nahřeji (opravdu jen lehce) troubu a těsto tam nechám zakryté v míse nakynout.
- 3. Po půl hodince vyndáme těsto z mísy na pomoučený vál a předehřejeme si troubu na 175˚C. Těsto rozdělíme na šest dílů, z nichž uhněteme bochánky. Bochánky můžeme nahoře naříznout, aby vznikla mřížka a byly pěknější, potom je potřeme vajíčkem a posypeme semínky.
- 4. Takto připravené housky necháme chvilku odpočívat (asi tak 5 minut) a potom je v troubě upečeme dozlatova (trvá to asi 20 minut).
Autor
Jana
Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...
Přečtěte si více o tomto kuchaři ..
Hodnocení receptu
2 Lidé Hodnocení receptu
Průměrné hodnocení
(4 / 5)
Zatím žádné komentáře.