Bramborové housky (vč. bezlepkové varianty)

Tyto housky jsou velmi dobré. Práce navíc s kynutým těstem se nám u tohoto receptu opravdu vyplatí. Housky jsou nádherně vláčné a velmi chutné. To samozřejmě platí také pro bezlepkovou variantu (zůstanou dobré a vláčné i druhý den po upečení).

Hodnocení receptu

  • (4 /5)
  • (2 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Teplou vodu smícháme s cukrem, lžičkou hladké mouky a droždím a necháme vzejít kvásek (trvá to asi 10 minut). Po vzejití kvásku do něj přidáme celé vejce, olej, hladkou mouku, uvařené a najemno nastrouhané brambory (nejlepší je uvařit si je den předem a nechat vychladnout) a sůl.
  • 2. Vypracujeme těsto a necháme jej někde na teplém místě vykynout. Já si vždy lehounce nahřeji (opravdu jen lehce) troubu a těsto tam nechám zakryté v míse nakynout.
  • 3. Po půl hodince vyndáme těsto z mísy na pomoučený vál a předehřejeme si troubu na 175˚C. Těsto rozdělíme na šest dílů, z nichž uhněteme bochánky. Bochánky můžeme nahoře naříznout, aby vznikla mřížka a byly pěknější, potom je potřeme vajíčkem a posypeme semínky.
  • 4. Takto připravené housky necháme chvilku odpočívat (asi tak 5 minut) a potom je v troubě upečeme dozlatova (trvá to asi 20 minut).

Autor

Jana

Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...