Recept na klasický i bezlepkový brokolicový nákyp.

Brokolicový nákyp (vč. bezlepkové varianty)

Brokolice se dá upravovat na mnoho způsobů. Zapečení brokolice v nákypu je jednou z nejchutnějších variant. U bezlepkové varianty použijte koupené bezlepkové pečivo nebo bezlepkové bulky připravené podle našeho receptu na kynuté světlé housky, které vyjdou levněji, než kupované pečivo (a jsou také mnohem chutnější). Nákyp konzumujeme jen tak nebo s lehkým salátem či jako přílohu k masu.

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (2 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Brokolici dobře omyjeme, rozdělíme na růžičky, košťál oloupeme a nakrájíme nahrubo. Takto připravenou brokolici povaříme asi 5 minut v páře (já k tomu používám obyčejný pařák na knedlíky). Poté ji přendáme do cedníku a propláchneme studenou vodou (brokolice tak zůstane krásně zelená).
  • 2. Mezitím si nakrájíme rohlíky na kostičky. Rozklepneme vajíčka a rozdělíme si je na bílky a žloutky. Žloutky přidáme k pečivu, osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek a přilejeme mléko. Směs opatrně propracujeme rukama.
  • 3. Do směsi přidáme předvařenou brokolici a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto "nalijeme" do vymazané a polohrubou moukou vysypané pečící formy (u bezlepkové varianty použijte polohrubou rýžovou mouku) a pečeme při 160°C asi 45 minut, dokud se nám nákyp nepropeče (můžeme vyzkoušet špejlí).

Autor

Jana

Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...