Bublanina se švestkami (vč. bezlepkové varianty)

Bublanina je spíše letní záležitost, ale můžeme si upéct také podzimní variantu. Švestky jsou typické podzimní ovoce a dobře se snoubí se skořicí. Koláč je lepší nechat rozležet do druhého dne, aby těsto od švestek trošku navlhlo a všechny chutě se propojily. Bezlepková varianta koláče je skoro lepší než ta lepková.

Hodnocení receptu

  • (4 /5)
  • (1 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Švestky omyjeme, vypeckujeme a rozkrájíme na čtvrtky. Troubu si rozehřejeme na 180°C.
  • 2. Oddělíme si žloutky od bílků. K žloutkům přidáme cukr a horkou vodu a vyšleháme do pěny, pak přišleháme olej. Přidáme citrónovou šťávu, mouku promíchanou s práškem do pečiva a se skořicí a dobře promícháme.
  • 3. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, který přidáme do směsi se žloutky.
  • 4. Těsto nalijeme do vymazané a polohrubou moukou vysypané formy (u bezlepkové varianty použijte také bezlepkovou) a posypeme nachystanými švestkami. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180°C asi 25 minut (propečenost zkoušíme špejlí - musí vyjít z koláče čistá).
  • 5. Tuto bublaninu je lepší nechat den rozležet, aby se chutě pěkně propojily.