Cibulová focaccia ze špaldy (vč. bezlepkové varianty)

Focaccia (čti fokača) je Italský placatý chléb chudých. Dá se péci na mnoho různých způsobů. Základ je ale vždycky stejný – vcelku nevýrazné těsto a výrazná náplň (buď uvnitř nebo na povrchu). A právě tento kontrast je na ní to nejlepší. Pro tento recept jsem použila celozrnnou špaldovou mouku (špaldová varianta je na obrázku), která má vysoký obsah vitamínů a minerálů a nižší obsah lepku než klasická bílá mouka. Rozhodla jsem se ji dochutit červenou cibulkou, což se ukázalo jako skvělý nápad. Bezlepková varianta je snad ještě lepší než ta špaldová. Pro zlepšení struktury těsta jsem použila vlákninu neboli psylium, chléb tak zústane i déle čerstvý (seženezte ji ve zdravé vyživě nebo v lékárně). Pokud vlákninu nepoužijete musíte si přizpůsobit množství tekutin v receptu.

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (1 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Mouku smícháme se solí a nasypeme do mísy. Do vody nadrobíme kvasnice a dobře je v ní promícháme společně s cukrem (u bezlepkové varianty nechte z 200ml vody vzejít kvásek a ve 100ml nechte 5 minut nabobtanat psylium). Rozmíchané kvasnice přidáme k mouce (u bezlepkového těsta přidáme i nabobtnalé psylium), přilijeme olej a vypracujeme hladké těsto. Nelekejte se toho, že špaldové těsto je trochu lepivé až polotekuté.
  • 2. Těsto necháme 30 minut kynout na teplém místě (ideálně třeba v lehce nehřáté troubě).
  • 3. Jakmile těsto nakyne, překlopíme jej na moukou pomoučený vál a zapracujeme trochu mouky, aby se s těstem dalo dobře pracovat (ale stále by mělo zůstat velmi měkké). Potom jej přesuneme na plech vyložený pečícím papírem a rukama roztlačíme na co nejtenčí placku (můžeme i vyválet).
  • 4. Placku polijeme olivovým olejem a těsto rukama dobře pomažeme. Takto nachystanou focacciu posypeme hrubozrnnou solí, rozmarýmen, na klínky nakrájenou červenou cibulí a necháme na teplém místě kynout dalších 15-30 minut.
  • 5. Poté chléb upečeme na 175°C pěkně dozlatova, což trvá asi 30-40 minut. Hotových chléb můžeme konzumovat teplý nebo studený například jako přílohu k masu.