Citrónový koláč je skvělý moučník pro zimní období, když nemáme k dispozici čerstvé ovoce. Krém má příjemně nakyslou chuť a dodává koláči svěžest. Bezlepkové těsto je trochu těžší, ale i tak je pěkně vláčné, dobře strukturované a moc chutné, takže si tento bezlepkový koláč určitě užijete.

Citrónový koláč (vč. bezlepkové varianty)
-
- Doba přípravy
- minut
-
- Doba vaření
- minut
-
- Počet porcí
- koláč 24cm
- Obtížnost snadné
Hodnocení receptu
- (4.5 /5)
- (2 Hodnocení)
- Recept
- Postup receptu
- Vaše hodnocení a komentář? Text size
Ingredience
- 3 vejce
- 180g cukru
- 150ml oleje
- 150 ml teplé vody
- 230g polohrubé mouky (u bezlepkové varianty použijte 130g polohrubé rýžové mouky + 100g Jizerky)
- 1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva
- citronové aroma
- ---------------------------------------------------------------------
- Na krém:
- 1 lžíce citrónové kůry
- 1/2 hrníčku citrónové šťávy
- 3 lžičky kukuřičného škrobu
- 200g krystalového cukru
- 2 vejce
- 125g másla (případně jiného tuku u bezmléčné varianty)
Instrukce
- 1. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Cukr, olej, teplou vodu, citrónové aroma a žloutky našleháme do světlé pěny. Do pěny přidáme mouku promíchanou s kypřícím práškem a nakonec tuhý sníh z bílků.
- 2. Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou (u bezlepkové varianty použijte polohrubou rýžovou). Pečeme v předehřáté troubě na 175°C asi 35 minut.
- 3. Mezitím si připravíme krém. Smícháme citrónovou šťávu s kůrou, kukuřičným škrobem, krystalovým cukrem a vejci a za stálého míchání metličkou vaříme dokud nám směs nezhoustne (trvá to asi 3 minuty od té doby, kdy směs začne vařit). Jakmile krém sejmeme z vařiče, přimícháme máslo. Krém necháme vychladit, poté jím potřeme vychladlý moučník, který necháme přes noc rozležet v lednici.
- Celková doba přípravy: 50 minut
- Chod: chuťovka, snídaně, svačina
- Kategorie receptu: Koláče a jiné sladké pečivo
- Ingredience: citron, mouka Jizerka
Instrukce
- 1. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Cukr, olej, teplou vodu, citrónové aroma a žloutky našleháme do světlé pěny. Do pěny přidáme mouku promíchanou s kypřícím práškem a nakonec tuhý sníh z bílků.
- 2. Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou (u bezlepkové varianty použijte polohrubou rýžovou). Pečeme v předehřáté troubě na 175°C asi 35 minut.
- 3. Mezitím si připravíme krém. Smícháme citrónovou šťávu s kůrou, kukuřičným škrobem, krystalovým cukrem a vejci a za stálého míchání metličkou vaříme dokud nám směs nezhoustne (trvá to asi 3 minuty od té doby, kdy směs začne vařit). Jakmile krém sejmeme z vařiče, přimícháme máslo. Krém necháme vychladit, poté jím potřeme vychladlý moučník, který necháme přes noc rozležet v lednici.
Autor
Jana
Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...
Přečtěte si více o tomto kuchaři ..
Hodnocení receptu
2 Lidé Hodnocení receptu
Průměrné hodnocení
(4.5 / 5)
Zatím žádné komentáře.