Citrónový koláč (vč. bezlepkové varianty)

Citrónový koláč je skvělý moučník pro zimní období, když nemáme k dispozici čerstvé ovoce. Krém má příjemně nakyslou chuť a dodává koláči svěžest. Bezlepkové těsto je trochu těžší, ale i tak je pěkně vláčné, dobře strukturované a moc chutné, takže si tento bezlepkový koláč určitě užijete.

Hodnocení receptu

  • (4.5 /5)
  • (2 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Cukr, olej, teplou vodu, citrónové aroma a žloutky našleháme do světlé pěny. Do pěny přidáme mouku promíchanou s kypřícím práškem a nakonec tuhý sníh z bílků.
  • 2. Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou (u bezlepkové varianty použijte polohrubou rýžovou). Pečeme v předehřáté troubě na 175°C asi 35 minut.
  • 3. Mezitím si připravíme krém. Smícháme citrónovou šťávu s kůrou, kukuřičným škrobem, krystalovým cukrem a vejci a za stálého míchání metličkou vaříme dokud nám směs nezhoustne (trvá to asi 3 minuty od té doby, kdy směs začne vařit). Jakmile krém sejmeme z vařiče, přimícháme máslo. Krém necháme vychladit, poté jím potřeme vychladlý moučník, který necháme přes noc rozležet v lednici.

Autor

Jana

Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...