Recept na domácí piškoty s čokoládovou polevou a pomerančovou náplní.

Čokopiškoty s náplní (vč. bezlepkové varianty)

Čokopiškoty s pomerančovou náplní jsou opravdu velmi dobré. A to platí pro obě varianty, jak klasickou tak bezlepkovou. Navíc náplň můžeme vyrobit v jakémkoli tvaru – můžeme vykrojit kolečko, srdíčko nebo třeba hvězdičku. Nemusíme však vyrábět jen pomerančovou náplň, můžeme použít jakoukoli jinou – třeba limetkovou nebo jablečnou z moštu apod. V tomto receptu je trochu více kroků a polévání čokoládou je trochu náročnější, ale za ten výsledek to opravdu stojí. Pokud si netroufáme na práci s čokoládou pracujeme raději s čokoládovou polevou, což je snažší. Oproti polevě je ale vysokoprocentní čokoláda chutnější a zdravější.

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (1 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky vyšleháme dotuha a potom k nim po částech přišleháme krystalový cukr. Žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem a do směsi přidáme mouku (nelekneme se toho, že nám vznikne skoro drobenka). Nakonec k moučné směsi přidáme sníh z bílků a promícháme do hladké směsi.
  • 2. Těsto naplníme do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečícím papírem stříkáme větší piškoty (ale pozor, trochu se roztečou a trochu nabudou). Pokud nemáme cukrářský sáček, použijeme lžíci.
  • 3. Piškoty ihned vložíme do trouby rozehřáté na 175°C a pečeme asi 15 minut, dokud nám okraje lehce nezezlátnou.
  • 4. Mezitím si podle návodu na sáčku s želatinou připravíme z pomerančové šťávy, cukru a citrónové štávy želé (každá želatina se připravuje jinak). Želé nalijeme do formy vyložené alobalem nebo potravinovou fólií a necháme jej dobře ztuhnout.
  • 5. Čokoládu roztopíme ve vodní lázni (hrnec s čokoládou vložíme do jiného hrnce s vroucí vodou, to proto aby se nám čokoláda nepřipalovala).
  • 6. Z připraveného želé vykrajujeme kolečka (nebo jiné tvary) o něco menší než piškoty a marmeládou je nalepíme na piškoty.
  • 7. Každý piškot chytneme za krajíček a pomocí lžíce na něj naléváme roztopenou čokoládu, která musí být opravdu tekutá (takže ji občas přihřejeme). S každým piškotem po polití lehce klepneme o okraj hrnce než jej položíme na plech (ale musíme pracovat rychle, protože roztopená čokoláda pálí do prstů). Piškoty klademe na plech vyložený pečícím papírem a občas s plechem trochu klepneme o linku - nerovnosti na čokoládě se nám krásně srovnají. Čokoládu na piškotech necháme dobře zatuhnout.
  • 8. Pokud máme na čokoládě nerovnosti a chceme je trochu spravit, můžeme piškoty trochu ofouknout fénem a nerovnosti se lehce slijí. Dávejte pozor na příliš rychlé zchlazení čokolády (např. v ledničce), čokoláda pak může zšednout (každopádně chuť to nezmění a čokoláda se nezkazí).