Čokopiškoty s pomerančovou náplní jsou opravdu velmi dobré. A to platí pro obě varianty, jak klasickou tak bezlepkovou. Navíc náplň můžeme vyrobit v jakémkoli tvaru – můžeme vykrojit kolečko, srdíčko nebo třeba hvězdičku. Nemusíme však vyrábět jen pomerančovou náplň, můžeme použít jakoukoli jinou – třeba limetkovou nebo jablečnou z moštu apod. V tomto receptu je trochu více kroků a polévání čokoládou je trochu náročnější, ale za ten výsledek to opravdu stojí. Pokud si netroufáme na práci s čokoládou pracujeme raději s čokoládovou polevou, což je snažší. Oproti polevě je ale vysokoprocentní čokoláda chutnější a zdravější.

Čokopiškoty s náplní (vč. bezlepkové varianty)
-
- Doba přípravy
- minut
-
- Doba vaření
- minut
-
- Počet porcí
- 12 kousků
- Obtížnost střední
Hodnocení receptu
- (5 /5)
- (1 Hodnocení)
- Recept
- Postup receptu
- Vaše hodnocení a komentář? Text size
Ingredience
- 2 vejce
- 40g moučkového cukru
- 55g krystalového cukru
- 135g polohrubé mouky (u bezlepkové varianty použijte Jizerku nebo polohrubou rýžovou)
- 1 sáček dortového želé
- 250ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy (asi 4 pomerance dle šťavnatosti)
- 80g cukru
- 3 lžíce citrónové šťávy nebo trocha kyseliny citrónové
- trocha marmelády
- 250g čokolády s vysokým obsahem kakaa (nejlépe alespoň 52%) - levnou a kvalitní mají např. v Lídlu
Instrukce
- 1. Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky vyšleháme dotuha a potom k nim po částech přišleháme krystalový cukr. Žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem a do směsi přidáme mouku (nelekneme se toho, že nám vznikne skoro drobenka). Nakonec k moučné směsi přidáme sníh z bílků a promícháme do hladké směsi.
- 2. Těsto naplníme do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečícím papírem stříkáme větší piškoty (ale pozor, trochu se roztečou a trochu nabudou). Pokud nemáme cukrářský sáček, použijeme lžíci.
- 3. Piškoty ihned vložíme do trouby rozehřáté na 175°C a pečeme asi 15 minut, dokud nám okraje lehce nezezlátnou.
- 4. Mezitím si podle návodu na sáčku s želatinou připravíme z pomerančové šťávy, cukru a citrónové štávy želé (každá želatina se připravuje jinak). Želé nalijeme do formy vyložené alobalem nebo potravinovou fólií a necháme jej dobře ztuhnout.
- 5. Čokoládu roztopíme ve vodní lázni (hrnec s čokoládou vložíme do jiného hrnce s vroucí vodou, to proto aby se nám čokoláda nepřipalovala).
- 6. Z připraveného želé vykrajujeme kolečka (nebo jiné tvary) o něco menší než piškoty a marmeládou je nalepíme na piškoty.
- 7. Každý piškot chytneme za krajíček a pomocí lžíce na něj naléváme roztopenou čokoládu, která musí být opravdu tekutá (takže ji občas přihřejeme). S každým piškotem po polití lehce klepneme o okraj hrnce než jej položíme na plech (ale musíme pracovat rychle, protože roztopená čokoláda pálí do prstů). Piškoty klademe na plech vyložený pečícím papírem a občas s plechem trochu klepneme o linku - nerovnosti na čokoládě se nám krásně srovnají. Čokoládu na piškotech necháme dobře zatuhnout.
- 8. Pokud máme na čokoládě nerovnosti a chceme je trochu spravit, můžeme piškoty trochu ofouknout fénem a nerovnosti se lehce slijí. Dávejte pozor na příliš rychlé zchlazení čokolády (např. v ledničce), čokoláda pak může zšednout (každopádně chuť to nezmění a čokoláda se nezkazí).
- Celková doba přípravy: 45 minut
- Chod: chuťovka, drobné cukroví, svačina
- Kategorie receptu: Muffiny, sušenky a drobné cukroví
- Ingredience: mouka Jizerka
Instrukce
- 1. Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky vyšleháme dotuha a potom k nim po částech přišleháme krystalový cukr. Žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem a do směsi přidáme mouku (nelekneme se toho, že nám vznikne skoro drobenka). Nakonec k moučné směsi přidáme sníh z bílků a promícháme do hladké směsi.
- 2. Těsto naplníme do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečícím papírem stříkáme větší piškoty (ale pozor, trochu se roztečou a trochu nabudou). Pokud nemáme cukrářský sáček, použijeme lžíci.
- 3. Piškoty ihned vložíme do trouby rozehřáté na 175°C a pečeme asi 15 minut, dokud nám okraje lehce nezezlátnou.
- 4. Mezitím si podle návodu na sáčku s želatinou připravíme z pomerančové šťávy, cukru a citrónové štávy želé (každá želatina se připravuje jinak). Želé nalijeme do formy vyložené alobalem nebo potravinovou fólií a necháme jej dobře ztuhnout.
- 5. Čokoládu roztopíme ve vodní lázni (hrnec s čokoládou vložíme do jiného hrnce s vroucí vodou, to proto aby se nám čokoláda nepřipalovala).
- 6. Z připraveného želé vykrajujeme kolečka (nebo jiné tvary) o něco menší než piškoty a marmeládou je nalepíme na piškoty.
- 7. Každý piškot chytneme za krajíček a pomocí lžíce na něj naléváme roztopenou čokoládu, která musí být opravdu tekutá (takže ji občas přihřejeme). S každým piškotem po polití lehce klepneme o okraj hrnce než jej položíme na plech (ale musíme pracovat rychle, protože roztopená čokoláda pálí do prstů). Piškoty klademe na plech vyložený pečícím papírem a občas s plechem trochu klepneme o linku - nerovnosti na čokoládě se nám krásně srovnají. Čokoládu na piškotech necháme dobře zatuhnout.
- 8. Pokud máme na čokoládě nerovnosti a chceme je trochu spravit, můžeme piškoty trochu ofouknout fénem a nerovnosti se lehce slijí. Dávejte pozor na příliš rychlé zchlazení čokolády (např. v ledničce), čokoláda pak může zšednout (každopádně chuť to nezmění a čokoláda se nezkazí).
Autor
Jana
Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...
Přečtěte si více o tomto kuchaři ..
Hodnocení receptu
1 Lidé Hodnocení receptu
Průměrné hodnocení
(5 / 5)
Zatím žádné komentáře.