Domácí hovězí vývar

Hovězí vývar je jednou ze základních ingrediencí a přesto si ho v dnešní době málokdo vaří doma. A to i přesto, že chuť domácího hovězího vývaru kostkou bujonu těžko nahradíme. Přitom je to tak jednoduché, jenom to vyžaduje spoustu času (u vaření, ale nemusíte prakticky vůbec být) a dodržení pár jednoduchých pravidel. Maso by mělo být s kostmi, aby měl vývar co nejsilnější chuť. Čím tmavěji orestujeme na začátku zeleninu, tím tmavší bude výsledný vývar. Také budete potřebovat dost velký hrnec, aby zelenina a maso bylo ponořené, jinak musíte uvařit vývaru méně, což je škoda (nebo jako můžete použijít troubu a dva hrnce).

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (1 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Zeleninu nakrájíme na velké kusy (drobné by se rozvařily) a spolu s masem opečeme na oleji. Čím tmavší opečená zelenina a maso bude, tím bude tmavší i výsledný vývar.
  • 2. Opečenou zeleninu a maso zalijeme vodou a vaříme těsně pod bodem varu (tak, aby občas vyplavala bublinka) asi 5 hodin. Také můžeme vývar péct v troubě na 120°C.
  • 3. Nakonec vybereme maso a zeleninu a vývar přecedíme přes vyprané a vyždímané plátno vložené do cedníku.
  • 4. Hotový vývar můžeme zredukovat (vařením odpařit většinu vody) na menší množství, abychom jej mohli zamrazit nebo je rovnou použijeme do polévky nebo do omáčky.