Hovězí vývar je jednou ze základních ingrediencí a přesto si ho v dnešní době málokdo vaří doma. A to i přesto, že chuť domácího hovězího vývaru kostkou bujonu těžko nahradíme. Přitom je to tak jednoduché, jenom to vyžaduje spoustu času (u vaření, ale nemusíte prakticky vůbec být) a dodržení pár jednoduchých pravidel. Maso by mělo být s kostmi, aby měl vývar co nejsilnější chuť. Čím tmavěji orestujeme na začátku zeleninu, tím tmavší bude výsledný vývar. Také budete potřebovat dost velký hrnec, aby zelenina a maso bylo ponořené, jinak musíte uvařit vývaru méně, což je škoda (nebo jako můžete použijít troubu a dva hrnce).

Domácí hovězí vývar
-
- Doba přípravy
- minut
-
- Doba vaření
- minut
-
- Počet porcí
- 5 litrů
- Obtížnost střední
Hodnocení receptu
- (5 /5)
- (1 Hodnocení)
- Recept
- Postup receptu
- Vaše hodnocení a komentář? Text size
Ingredience
- 2 kg hovězího hrudí s kostí
- 2 petržele (asi 250 g)
- 3 cibule (asi 300 g)
- 4 mrkve (asi 400 g)
- 1/4 celeru (asi 300 g)
- 1/2 pórku (asi 250 g)
- 1 řapík řapíkatého celeru
- 6 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- 5 litrů vody
- sůl
Instrukce
- 1. Zeleninu nakrájíme na velké kusy (drobné by se rozvařily) a spolu s masem opečeme na oleji. Čím tmavší opečená zelenina a maso bude, tím bude tmavší i výsledný vývar.
- 2. Opečenou zeleninu a maso zalijeme vodou a vaříme těsně pod bodem varu (tak, aby občas vyplavala bublinka) asi 5 hodin. Také můžeme vývar péct v troubě na 120°C.
- 3. Nakonec vybereme maso a zeleninu a vývar přecedíme přes vyprané a vyždímané plátno vložené do cedníku.
- 4. Hotový vývar můžeme zredukovat (vařením odpařit většinu vody) na menší množství, abychom jej mohli zamrazit nebo je rovnou použijeme do polévky nebo do omáčky.
- Počet porcí: 5 litrů
- Celková doba přípravy: 330 minut
- Kategorie receptu: Nezařazené recepty
- Ingredience: celer, cibule, hovězí maso, mrkev, petržel
Instrukce
- 1. Zeleninu nakrájíme na velké kusy (drobné by se rozvařily) a spolu s masem opečeme na oleji. Čím tmavší opečená zelenina a maso bude, tím bude tmavší i výsledný vývar.
- 2. Opečenou zeleninu a maso zalijeme vodou a vaříme těsně pod bodem varu (tak, aby občas vyplavala bublinka) asi 5 hodin. Také můžeme vývar péct v troubě na 120°C.
- 3. Nakonec vybereme maso a zeleninu a vývar přecedíme přes vyprané a vyždímané plátno vložené do cedníku.
- 4. Hotový vývar můžeme zredukovat (vařením odpařit většinu vody) na menší množství, abychom jej mohli zamrazit nebo je rovnou použijeme do polévky nebo do omáčky.
Autor
Jana
Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...
Přečtěte si více o tomto kuchaři ..
Hodnocení receptu
1 Lidé Hodnocení receptu
Průměrné hodnocení
(5 / 5)
Zatím žádné komentáře.