Domácí rohlíky (vč. bezlepkové varianty)

Recept na výborné domácí rohlíky, které si nejspíše zamilujete. V těstu je použita majonéza, která rohlíky krásně ochutí a bezlepkové variantě (na obrázku) dodá tolik potřebnou vlhkost. Bezlepková varianta je vláčná a i když je trochu tužší v porovnání s klasickými rohlíky, tak je chuťově opravdu výborná. Bezlepkové těsto je ze začátku při přípravě dosti lepivé, takže je na jeho zpracování potřeba použít robot nebo domácí pekárnu (po vykynutí se s ním už ale pracuje dobře). Bezlepkové rohlíky, které nesníte tentýž den uložte do mrazničky, aby neztvrdly.

Hodnocení receptu

  • (3.8 /5)
  • (4 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Mléko lehce zahřejeme, přidáme do něj lžičku cukru, lžičku mouky, rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut.
  • 2. Mouku nasypeme do mísy, smícháme se solí, přidáme majonézu a vzešlý kvásek a vypracujeme těsto. Nelekejte se toho, že těsto je u bezlepkové varianty trochu lepivé. Těsto necháme na teplém míste 30-45 minut kynout. Ideální je k tomu lehce zahřátá trouba (zejména bezlepkovému těstu to dost pomůže).
  • 3. Vykynuté těsto vyklopíme na moukou vysypaný vál a pokud příliš lepí zapracujeme do něj více mouky a vypracujeme vláčné nelepivé těsto. Těsto dobře prohněteme, rozdělíme na šest dílů, ty rozválíme na placku a umotáme z nich rohlíky.
  • 4. Rohlíky necháme na plechu ještě chvilku nakynout, poté je potřeme rozšlehaným vejcem s trochou citrónové šťávy a pečeme ve vyhřáté troubě při 175°C dozlatova, což trvá přibližně 20 minut.

Autor

Jana

Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...