Recept na výborné domácí rohlíky, které si nejspíše zamilujete. V těstu je použita majonéza, která rohlíky krásně ochutí a bezlepkové variantě (na obrázku) dodá tolik potřebnou vlhkost. Bezlepková varianta je vláčná a i když je trochu tužší v porovnání s klasickými rohlíky, tak je chuťově opravdu výborná. Bezlepkové těsto je ze začátku při přípravě dosti lepivé, takže je na jeho zpracování potřeba použít robot nebo domácí pekárnu (po vykynutí se s ním už ale pracuje dobře). Bezlepkové rohlíky, které nesníte tentýž den uložte do mrazničky, aby neztvrdly.

Domácí rohlíky (vč. bezlepkové varianty)
-
- Doba přípravy
- minut
-
- Doba vaření
- minut
-
- Počet porcí
- 6 rohlíků
- Obtížnost střední
Hodnocení receptu
- (3 /5)
- (5 Hodnocení)
- Recept
- Postup receptu
- Vaše hodnocení a komentář? Text size
Ingredience
- 125ml mléka (u bezlepkové varianty 200ml )
- 1 lžička cukru
- 15g čerstvého droždí
- 250g hladké mouky (u bezlepkové varianty použijte Schar mix B) + na podsypání
- 1 lžička soli
- 3 lžíce majonézy (asi 50g)
- 1 vejce na potření + trochu citrónové šťávy
Instrukce
- 1. Mléko lehce zahřejeme, přidáme do něj lžičku cukru, lžičku mouky, rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut.
- 2. Mouku nasypeme do mísy, smícháme se solí, přidáme majonézu a vzešlý kvásek a vypracujeme těsto. Nelekejte se toho, že těsto je u bezlepkové varianty trochu lepivé. Těsto necháme na teplém míste 30-45 minut kynout. Ideální je k tomu lehce zahřátá trouba (zejména bezlepkovému těstu to dost pomůže).
- 3. Vykynuté těsto vyklopíme na moukou vysypaný vál a pokud příliš lepí zapracujeme do něj více mouky a vypracujeme vláčné nelepivé těsto. Těsto dobře prohněteme, rozdělíme na šest dílů, ty rozválíme na placku a umotáme z nich rohlíky.
- 4. Rohlíky necháme na plechu ještě chvilku nakynout, poté je potřeme rozšlehaným vejcem s trochou citrónové šťávy a pečeme ve vyhřáté troubě při 175°C dozlatova, což trvá přibližně 20 minut.
- Celková doba přípravy: 60 minut
- Chod: snídaně, svačina
- Kategorie receptu: Slané pečivo
- Ingredience: Schär Mix B
Instrukce
- 1. Mléko lehce zahřejeme, přidáme do něj lžičku cukru, lžičku mouky, rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut.
- 2. Mouku nasypeme do mísy, smícháme se solí, přidáme majonézu a vzešlý kvásek a vypracujeme těsto. Nelekejte se toho, že těsto je u bezlepkové varianty trochu lepivé. Těsto necháme na teplém míste 30-45 minut kynout. Ideální je k tomu lehce zahřátá trouba (zejména bezlepkovému těstu to dost pomůže).
- 3. Vykynuté těsto vyklopíme na moukou vysypaný vál a pokud příliš lepí zapracujeme do něj více mouky a vypracujeme vláčné nelepivé těsto. Těsto dobře prohněteme, rozdělíme na šest dílů, ty rozválíme na placku a umotáme z nich rohlíky.
- 4. Rohlíky necháme na plechu ještě chvilku nakynout, poté je potřeme rozšlehaným vejcem s trochou citrónové šťávy a pečeme ve vyhřáté troubě při 175°C dozlatova, což trvá přibližně 20 minut.
Autor
Jana
Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...
Přečtěte si více o tomto kuchaři ..
Hodnocení receptu
5 Lidé Hodnocení receptu
Průměrné hodnocení
(3 / 5)
Zatím žádné komentáře.