Dýňovo-hruškový kompot

Tento dýňovo-hruškový kompot je opravdovou delikatesou – kořeněný hřebíčkem, nasládlý hruškami a pikantní díky dýni. Navíc dýně obsahuje spoustu vitamínů, takže je tento kompot ideální například ke zdravému mlsání. Pro tento recept je vhodné použít máslovou dýni (máslová dýně mimo jiné nádherně voní), ale můžete použít i jiné typy dýní. Kompot můžete ozvláštnit také přidáním trochy rumu (po odstavení ze sporáku), ale je sám o sobě tak dobrý, že to není třeba.

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (1 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Dýni omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostky velikosti asi 1x1 cm. Stejně si připravíme také hrušku. Ovoce zasypeme cukrem, promícháme a necháme stát půl hodiny než obojí pustí šťávu.
  • 2. Po půl hodině přidáme skořici, hřebíček, šťávu z citrónu a vodu tak, aby dýně i hruška byly tak akorát ponořené. Kompot vaříme dokud dýně nezměkne, což trvá asi 15 minut. Musíme dávat pozor, abychom dýni nerozvařili.
  • 3. Po uvaření vypneme plamen, vyndáme koření, přidáme zbytek citronu nakrájený na kolečka a necháme vychladit. Citronu odkrojíme kůru, protože ta je většinou chemicky ošetřená. Kompot podáváme k hlavním jídlům nebo jen tak na chuť.

Autor

Jana

Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...