Recept na placatý italský chléb focaccia plněný rajčaty.

Focaccia s rajčaty (vč. bezlepkové varianty)

Focaccia se dá připravovat na mnoho způsobů. Tento recept je dochucený česnekem, tymiánem a cherry rajčátky. Všechny tyto ingredience se k sobě nádherně hodí a také spolu nadherně vypadají! Bezlepková varianta je také moc dobrá – nadýchaná a měkkoučká. Do bezlepkové varianty (na obrázku) jsem přidala vlákninu neboli psylium, které zlepší strukturu těsta a pomůže jej udržet déle čerstvé (vlákninu seženete pod názvem psylim u lékarně nebo ve zdravé výživě). Pokud psylium nepoužijete musíte si upravit množství tekutiny v receptu. Focacciu můžeme jíst teplou či studenou, samotnou nebo doplněnou lehkým salátkem.

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (7 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Do vody přidáme rozdrobené kvasnice, lžičku cukru, lžičku mouky a necháme vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut. U bezlepkové varianty si v 50ml vody, kterou máme navíc, necháme nabobtnat psylium.
  • 2. Mouku smícháme se solí, přidáme olivový olej, vzešlý kvásek (a nabobtnalé psylium v případě bezlepkové varianty) a vymísíme hladké řidší těsto (je lepší použít např. domácí pekárnu). V případě, že je těsto příliš tuhé, přidáme trochu vody.
  • 3. Těsto si necháme 30 minut nakynout na teplém místě (třeba v mírně zahřáté troubě).
  • 4. Pěkně vykynuté těsto vyklopíme na vál vysypaný hladkou moukou, pomoučíme jej a těsto rukama dobře propracujeme (zezačátku je lepivé, ale nakonec by mělo být vláčné a nelepit). Těsto rozválíme na placku a přeneseme ji na pečícím papírem vyložený plech (pokud je těsto příliš měkké, můžeme jej roztlačit na plechu pomoci prstů). Trochu olivového oleje smícháme s prolisovaným stroužkem česneku a placku směsí dobře pomažeme.
  • 5. Placku obložíme rajčaty nakrájenými na tenká kolečka, posypame tymiánem a hrubozrnnou solí a necháme kynout 15-30 minut.
  • 6. Focacciu pečeme v troubě předehřáté na 175°C dokud nezezlátne, což trvá asi 30 minut.

Autor

Jana

Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...