Francouzský moučník Palets bretons (vč. bezlepkové verze)

Palets bretons, v překladu Bretaňské puky, je skvělý francouzský moučník. Je to vlastně něco mezi lineckým pečivem a muffiny. Co z něho dělá takovou pochoutku, je použití většího množství soli, než je u nás obvyklé. Do receptu se používá sůl vločková, ale já používám sůl normální, na chuti to neubere. Také je potřeba dát přesně 6g prášku do pečiva, aby pečivo pěkně vyběhlo, ale zároveň, aby nebyl prášek v těstu cítit. Při pečení vznikne na povrchu každého puku prohlubeň, která se dá naplnit různými náplněmi (třeba hořkou čokoládou).

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (1 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Žloutky ušleháme s cukrem do pěny, přidáme změklé máslo, mouku, prášek do pečiva, sůl a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Těsto ve formě válečku zabalíme do potravinové fólie a necháme v ledničce dvě hodiny odležet. Já ho dala na hodinku do mrazáku.
  • 2. Odležené těsto nakrájíme na asi 1cm tlustá kolečka, která pečeme v muffinových košíčcích nebo v plechu na muffiny.
  • 3. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut na 175˚C.