Honzíkovy buchty (vč. bezlepkové varianty)

Kdykoli vidím Honzíkovy buchty, tak si vzpomenu na scénu z pohádky, jak si hloupý Honza vyndává z ranečku právě tyto buchty a pochutnává si na nich. Když jsme byli malí, babička nám napekla každé prázdniny nepočítaně plechů této dobroty a nikdy se nám nepřejedla.

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (1 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Mléko s rozmíchanou lžící cukru zahřejeme a necháme v něm rozpustit máslo. Jakmile mléko trochu zchladne, rozdrobíme do něj kvasnice, lehce promícháme a necháme vzejít kvásek (trvá to asi 10 minut).
  • 2. Po vzejití kvásku, přidáme ostatní ingredience a vypracujeme hladké těsto (ideální je použít robota nebo domácí pekárnu, aby se těsto opravdu dobře propracovalo. Poté necháme těsto kynout na teplém místě asi 30 minut.
  • 3. Mezitím si vyrobíme náplň. Tvaroh rozmícháme s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Do pekáčku kápneme trochu oleje.
  • 4. Z vykynutého těsta odebíráme kousky, zformujeme je do kuličky, rozplácneme, poklademe náplní a opatrně zabalíme. Takto přichystanou buchtu vyválíme v oleji připraveném v pekáčku a klademe ne příliš na těsno vedle sebe. Jakmile nachystáme všechny buchty, necháme je kynout ještě 10 minut a poté je upečeme ve vyhřáté troubě na 175˚C, což trvá asi 35 minut.

Autor

Jana

Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...