Hovězí guláš

Podle tohoto receptu uvaříte opravdu poctivý guláš z hovězího masa. Kvůli množství použité cibule, není tento guláš potřeba zahušťovat. Když ho necháte uležet do druhého dne, jeho chuť bude ještě lepší (v ledničce úplně ztuhne). Nejlepším masem na guláš je hovězí kližka, jenom je potřeba ji pěkně očistit, abychom se zbavili šlach. K tomu potřebujeme opravdu ostrý nůž, proto je lepší si jej před vařením naostřit. Také je potřeba nepodcenit dobu vaření, aby maso bylo opravdu měkké.

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (1 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Cibuli nakrájíme na hrubé kostky a orestujeme na sádle dozlatova, trvá to kolem 20 - 30 minut. Když nemáme velkou pánev můžeme na restování použít pánve dvě, aby se nám cibulka nedusila. Mezitím si očistíme maso od šlach a nakrájíme ho na kostky (o velikosti asi 2x2 cm).
  • 2. Nakrájené maso přidáme k cibulce a zprudka orestujeme, aby se zatáhlo. Potom přidáme rajský protlak a restujeme asi 5 minut, aby se z protlaku odvařila kyselost. Maso odhrneme na kraj a do omastku vsypeme červenou papriku, trochu orestujeme (ale ne dlouho, aby nám nezhořkla), zalijeme vodou, osolíme a vložíme nové koření, kmín, bobkový list a pepř. Vody musí být jen tak, aby maso bylo sotva ponořené. Během vaření můžeme vodu dolévat. Maso vaříme do změknutí, tedy asi 2,5 -3 hodinky.
  • 3. Před podáváním guláš ochutíme majoránkou, kterou jsme v dlani trošku promnuli, aby se nám pěkně rozvoněla.

Autor

Jana

Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...