Recept na jablečný štrůdl z tvarohového těsta (včetně bezlepkové varianty).

Štrůdl z tvarohového těsta (vč. bezlepkové varianty)

Tento štrůdl z tvarohového těsta je opravdu chuťově vynikající, zvláště pokud jej upečeme krásně dorůžova. S těstem se moc pěkně pracuje, což platí na 100% i pro bezlepkovou variantu. A co teprve jak voní! Tento štrůdl voní nejen vanilkou a skořicí, ale také těsto je příjemně voňavé (i když nevím čím to je). U bezlepkové varianty můžeme použít nadrcené piškoty místo strouhanky (pokud si je připravíte podle našeho receptu na Domácí bezlepkové piškoty vyjdou vás mnohem levněji než v obchodě). Zkuste a uvidíte, že Vám štrůdl z tvarohového těsta bude chutnat dokonce více než klasický štrůdl, u nás to tak je. Z uvedeného množství uděláte dva velké strůdly, které se společně pohodlně vejdou na velký plech.

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (2 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Do mísy navážíme první část mouky, moučkový cukr, přidáme tvaroh, na kousky nakrájený měkký tuk a za současného přidávání druhé části mouky zpracujeme hladké nelepivé těsto konzistence dobře propracované plastelíny (část mouky nám může zbýt). Těsto můžeme nechat chvilku odpočinout, ale není to nezbytně nutné.
  • 2. Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Těsto rozdělíme na dva díly, postupně oba díly vyválíme na tloušťku asi 4mm, zlehka posypeme strouhankou, potom strouhanými jablky, vanilkovým cukrem, skořicí a nakonec přidáme hrozinky a nasekané ořechy. Pokud místo strouhanky použijeme nadrcené piškoty, pak můžeme vanilkový cukr vynechat, abychom moučník neměli příliš sladký.
  • 3. Závin opatrně zavineme a přeneseme na připravený plech. Před pečením oba záviny propícháme vidličkou, aby nám při pečení nepraskly, potřeme je vlažnou vodou a poté pečeme na 175°C asi 35 minut dokud na povrchu krásně nezezlátnou. Hotové záviny necháme vychladnout, pocukrujeme moučkovým cukrem a můžeme podávat. Můžeme je také doplnit čerstvě našlehaným kopečkem šlehačky.