Tento štrůdl z tvarohového těsta je opravdu chuťově vynikající, zvláště pokud jej upečeme krásně dorůžova. S těstem se moc pěkně pracuje, což platí na 100% i pro bezlepkovou variantu. A co teprve jak voní! Tento štrůdl voní nejen vanilkou a skořicí, ale také těsto je příjemně voňavé (i když nevím čím to je). U bezlepkové varianty můžeme použít nadrcené piškoty místo strouhanky (pokud si je připravíte podle našeho receptu na Domácí bezlepkové piškoty vyjdou vás mnohem levněji než v obchodě). Zkuste a uvidíte, že Vám štrůdl z tvarohového těsta bude chutnat dokonce více než klasický štrůdl, u nás to tak je. Z uvedeného množství uděláte dva velké strůdly, které se společně pohodlně vejdou na velký plech.

Štrůdl z tvarohového těsta (vč. bezlepkové varianty)
-
- Doba přípravy
- minut
-
- Doba vaření
- minut
-
- Počet porcí
- 2 velké
- Obtížnost střední
Hodnocení receptu
- (5 /5)
- (2 Hodnocení)
- Recept
- Postup receptu
- Vaše hodnocení a komentář? Text size
Ingredience
- 250g hladké mouky + asi 170g navíc (u bezlepkové varianty použijte Schär Mix B)
- 250g polotučného tvarohu (může být z vaničky)
- 250g Hery
- špetka soli
- 2 lžíce moučkového cukru
- 8 jablek
- trocha strouhanky (u bezlepkové varianty použijte bezlepkovou strouhanbkou nebo nadrcené bezlepkové piškoty)
- vanilkový cukr
- skořice
- hrozinky
- nahrubo nasekané ořechy
- smetana na šlehání pro servírování (nemusí být)
Instrukce
- 1. Do mísy navážíme první část mouky, moučkový cukr, přidáme tvaroh, na kousky nakrájený měkký tuk a za současného přidávání druhé části mouky zpracujeme hladké nelepivé těsto konzistence dobře propracované plastelíny (část mouky nám může zbýt). Těsto můžeme nechat chvilku odpočinout, ale není to nezbytně nutné.
- 2. Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Těsto rozdělíme na dva díly, postupně oba díly vyválíme na tloušťku asi 4mm, zlehka posypeme strouhankou, potom strouhanými jablky, vanilkovým cukrem, skořicí a nakonec přidáme hrozinky a nasekané ořechy. Pokud místo strouhanky použijeme nadrcené piškoty, pak můžeme vanilkový cukr vynechat, abychom moučník neměli příliš sladký.
- 3. Závin opatrně zavineme a přeneseme na připravený plech. Před pečením oba záviny propícháme vidličkou, aby nám při pečení nepraskly, potřeme je vlažnou vodou a poté pečeme na 175°C asi 35 minut dokud na povrchu krásně nezezlátnou. Hotové záviny necháme vychladnout, pocukrujeme moučkovým cukrem a můžeme podávat. Můžeme je také doplnit čerstvě našlehaným kopečkem šlehačky.
- Celková doba přípravy: 50 minut
- Chod: chuťovka, svačina, večeře
- Kategorie receptu: Koláče a jiné sladké pečivo
- Ingredience: Schär Mix B, tvaroh
Instrukce
- 1. Do mísy navážíme první část mouky, moučkový cukr, přidáme tvaroh, na kousky nakrájený měkký tuk a za současného přidávání druhé části mouky zpracujeme hladké nelepivé těsto konzistence dobře propracované plastelíny (část mouky nám může zbýt). Těsto můžeme nechat chvilku odpočinout, ale není to nezbytně nutné.
- 2. Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Těsto rozdělíme na dva díly, postupně oba díly vyválíme na tloušťku asi 4mm, zlehka posypeme strouhankou, potom strouhanými jablky, vanilkovým cukrem, skořicí a nakonec přidáme hrozinky a nasekané ořechy. Pokud místo strouhanky použijeme nadrcené piškoty, pak můžeme vanilkový cukr vynechat, abychom moučník neměli příliš sladký.
- 3. Závin opatrně zavineme a přeneseme na připravený plech. Před pečením oba záviny propícháme vidličkou, aby nám při pečení nepraskly, potřeme je vlažnou vodou a poté pečeme na 175°C asi 35 minut dokud na povrchu krásně nezezlátnou. Hotové záviny necháme vychladnout, pocukrujeme moučkovým cukrem a můžeme podávat. Můžeme je také doplnit čerstvě našlehaným kopečkem šlehačky.
Hodnocení receptu

2 Lidé Hodnocení receptu
-
Průměrné hodnocení
(5 / 5)
One Response to Štrůdl z tvarohového těsta (vč. bezlepkové varianty)
Napsat komentář Click here to cancel reply.
Autor
Jana
Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...
Přečtěte si více o tomto kuchaři ..
Zkusili jsme bezlepkovou verzi, použili všechnu mouku z receptu, dělali jsme dvojnásobné množství a kromě jablečné náplně jsme dali ještě ořechovou. Díky, díky, díky moc, závin je strašně super!! 🙂 Jen ho asi příště zkusíme potřít vajíčkem spíš než vodou (aby měl hezký lesklý povrch), snad se to tím nezkazí 🙂