Jeřabinový kompot

Jeřabinový kompot je dost netradiční recept z přírodních zdrojů. Je totiž možné jej uvařit jak z pěstovaných jedlých jeřabin, tak také z planých jeřabin (tedy plodů jeřábu ptačího). V tom případě má ale kompot trochu nahořklou chuť. Tato lehce navinulá chuť však není k zahození, protože se výborně hodí k masu nebo k sýrům. Navíc hořčiny obsažené v jeřabinách zvyšují produkci žluči a tak nám pomohou k lepšímu trávení masa. Trhání jeřabin v přírodě se nemusíme bát, protože všechny jeřabiny jsou po převaření, usušení nebo přemrznutí jedlé (pouze se ujistěte, že jde opravdu o jeřabiny).

Hodnocení receptu

  • (4.5 /5)
  • (2 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Jeřabiny obereme a dobře omyjeme.
  • 2. Vložíme je do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly sotva ponořené (ale pozor, protože plavou).
  • 3. Směs přivedeme k varu a přidáme cukr.
  • 4. Jeřabiny s přidaným cukrem povaříme 5 minut, poté je přelijeme do připravených čistých sklenic a zavíčkujeme.
  • 5. Sklenice s horkým obsahem vložíme do hrnce, který naplníme vodou tak, aby sklenice byly napůl ponořené, přikryjeme poklicí a sterilujeme za varu 10 minut.

Autor

Jana

Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...