Kakaový koláč s ostružinami (vč. bezlepkové varianty)

Recept na vláčný kakaový koláč doplněný čerstvými ostružinami – opravdu delikátní kombinace. Chuť kakaa krásně doplňuje použitý hnědý cukr, ostružiny se k obojímu skvěle hodí. Tento koláč si umím přestavit také s čerstvými malinami. Bezlepková varianta je také výborná a krásně nadýchaná.

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (2 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Oddělíme si žloutky od bílků. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme je do tuhého sněhu. K žloutkům přidáme cukr a hodně teplou vodu a směs vyšleháme do světlé, tekuté pěny. Přidáme olej, prošleháme a vsypeme mouku, prášek do pečiva a kakao. Směs dobře promícháme a opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků (těsto je trochu tužší, takže to půjde ze začátku trochu obtížně).
  • 2. Těsto pomocí stěrky rozprostřeme do vymazané a polohrubou moukou vysypané koláčové formy (u bezlepkové formy používám polohrubou rýžovou mouku) a dobře urovnáme. Na těsto nasypeme ostružiny a lehce je zatlačíme do těsta.
  • 3. Koláč pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut na 175˚C. Před podáváním můžeme koláč pocukrovat, ale není to třeba.

Autor

Jana

Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...