Kdoulová marmeláda

Kdoulová marmeláda je jedna z nejlepších marmelád. Její chuť se dá jen těžko popsat, je to jako kombinace jablek, hrušek a citrusů s příjemnou vůní. Při jejím vaření si dávejte pozor na množství vody při podlévání, aby jste si marmeládu příliš nezředili. Kdoule obsahují více pektinu než jablka, takže není potřeba přidávat žádné želírující látky. Kdoule lze použít i se slupkou, která v sobě obsahuje spoustu vitamínů a vonných látek, pouze je nutné je dobře omýt a zbavit chlupů z povrchu (naštěstí to jde skoro samo). Množství cukru volíme podle váhy hotového puré, která se může díky podlévání vodou vždy trochu lišit.

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (1 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Kdoule dobře omyjeme, odstraníme jádřince a rozkrájíme nahrubo. Kousky lehce podlijeme vodou, přidáme celou skořici a dusíme do měkka.
  • 2. Jakmile jsou kdoule měkké, vyndáme skořici, rozmixujeme je ponorným mixérem a propasírujeme přes síto (abychom odstranili tvrdé hrudky, podobné jako u hrušek).
  • 3. Kdoulové puré vrátíme zpět do hrnce a přidáme cukr - dáme vždy polovinu cukru než váží protlak (např. 500 g cukru na 1000 g protlaku nebo 600 g cukru na 1200 g protlaku). Cukr nám marmeládu trochu naředí, pokud je přesto příliš hustá, můžeme přidat trochu vody. Směs s cukrem provaříme a přidáme citrónovou šťávu.
  • 4. Horkou marmeládu plníme do skleniček a ty potom zavařujeme po dobu 15 minut v hrnci napůl ponořené ve vřící vodě. Pokud máme sklenice dobře umyté nemusíme marmeládu zavařovat, ale můžeme do nich horkou marmeládu naplnit a pouze je otočit dnem vzhůru do vychladnutí.

Autor

Jana

Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...