Krém z červené řepy

V této polévce hraje hlavní roli červená řepa. Červená řepa je zde doplněna bramborem, aby polévka nebyla příliš sladká. Smetana tento pokrm nádherně zjemní a bazalka ho chuťově dobře doplní. Tato polévka se dá konzumovat jako klasická teplá polévka, ale v teplých letních dnech je výborná také studená, podobně jako gaspacho (tradiční španělská studená polévka z rajčat).

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (2 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Cibulku nakrájíme na drobno a na oleji osmažíme dozlatova (trvá to asi 10 minut), potom k ní přidáme na kousky nakrájenou řepu a asi 5 minut restujeme.
  • 2. Jakmile je řepa orestovaná, zalijeme ji vodou, tak aby byla ponořená, přidáme na kousky nakrájenou bramboru a vaříme, než řepa změkne (trvá to asi hodinu). V případě potřeby doléváme vodu.
  • 3. Změklou řepu rozmixujeme, přidáme smetanu, osolíme a opepříme podle chuti a krátce provaříme. Čerstvou bazalku nasekáme najemno, polévku ozdobíme a můžeme podávat. Můžeme použít i sušenou bazalku, ta ale nemá tak skvělou chuť a vůni.