Kynuté koláče s tvarohovou náplní (vč. bezlepkové varianty)

Příprava kynutých koláčů je u nás tradiční. Je možné je připravovat s různými náplněmi, tento koláč je naplněn tvarohem. Kdo nemá rád tvaroh, může použít třeba náplň makovou. Koláče jsou velmi dobré. Bezlepková varianta má nádhernou, jemnou a nadýchanou strukturu, tak jak to má u kynutých koláčů být.

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (2 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Nejdříve si musíme připravit kvásek. Mléko trochu zahřejeme (ale opravdu mírně), přidáme lžičku cukru, lžičku mouky a přikrytý necháme vzejít asi 10 minut. Jakmile nám kvásek vzejde, přelijeme do mísy a postupně přidáme všechny ingredience na těsto (olej, vejce, cukr, mouku i špetku soli) a vymísíme hladké těsto. Já k vymísení těsta používám domácí pekárnu.
  • 2. Těsto necháme přikryté čistou utěrkou vykynout na teplém místě, trvá to asi 30 minut. Já používám dobrý trik – malinko si předehřeji troubu a těsto nechám kynout v ní. Jen musíme dát pozor, aby teplota nebyla příliš vysoká, trouba má být jen lehce zahřátá.
  • 3. Náplň si připravíme rozmícháním tvarohu, cukru a vejce. Vykynuté těsto si rozdělíme na osm dílů, na pomoučeném vále rozválíme každý díl na placku, doprostřed umístíme lžíci náplně a opatrně zabalíme. Těsto nevyvalujeme příliš do tenka, jinak nám koláče mohou v troubě popraskat (pokud prasknou, tak nám to ale moc nevadí, protože náplň se díky vajíčku nerozlije).
  • 4. Smícháním másla, mouky a cukru a jejich rozdrobením si připravíme drobenku. Hotové koláče potřeme rozšlehaným vajíčkem, do kterého jsme přidali trochu mléka a posypeme drobenkou. Koláče pečeme ve vyhřáté troubě na 175˚C asi 20 minut.

Autor

Jana

Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...