Kynuté světlé housky (vč. bezlepkové varianty)

Chuť těchto domácích housek je skvělá (bezlepková varianta je nádherně nadýchaná a chuťově k nerozeznání od normálního pečiva). A ta vůně, která se nám line po celém domě, při jejich pečení! Domácí housky jsou skvělé také k přípravě domácích hamburgerů. Lidé s bezlepkovou dietou si tak mohou doma připravit skvělý hamburger, který jen tak jednoduše v bezlepkové variantě nikde neseženou. Pokud chceme, můžeme místo samotné hladké mouky použít 250g hladké mouky smíchané s 50g hladké pohankové mouky, výsledné housky pak ale mají trochu tužší konzistenci.

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (5 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Kvasnice rozdrobíme do mísy, smícháme s cukrem a 1 lžičkou mouky, zalijeme teplou vodou a necháme vzejít kvásek (trvá to asi 10 minut). Do druhé mísy si navážíme hladkou mouku, kterou rozmícháme se solí, přidáme vykynutý kvásek, olej, vejce, zakysanou smetanu a vypracujeme hladké těsto (můžeme ho také nechat vypracovat robotem nebo v domácí pekárně).
  • 2. Mezitím si malinko vyhřejeme troubu (jen tak, aby tam bylo příjemně teplo, ale nepálila), mísu s těstem zabalíme do utěrky a necháme těsto ve vypnuté zahřáté troubě asi 30 minut kynout.
  • 3. Po třiceti minutách těsto vyjmeme a rozdělíme na 8 kousků, které propracujeme, zformujeme kouli, kterou trochu zploštíme a dáme na plech. Pokud chceme dělat hamburgery, rozdělíme těsto jen na třetiny, aby housky byly větší. Vejce rozšleháme dohromady s mlékem, housky potřeme směsí a posypeme semínky. Housky pečeme ve vyhřáté troubě na 175˚C asi 20 minut. Housky mohou při pečení prasknout, což jim na chuti vůbec neubere.

Autor

Jana

Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...