Kynutý pohankovo-makový závin (přirozeně bezlepkový)

Pohanková varianta klasického makového závinu je výborná a hlavně o něco zdravější než jeho klasická varianta. Navíc je tento závin přirozeně bezlepkový a tak se hodí i pro osoby, které musejí dodržovat přísnou bezlepkovou dietu. S těstem se krásně pracuje, ale je potřeba makovec dobře propíchat, aby se nám těsto při pečení netrhalo.  Po upečení je nutné nechat závin trochu vychladnout (i když je to těžké), aby se nám příliš nedrobil.

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (2 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Mléko lehce ohřejeme, rozdrobíme do něj kvasnice, vmícháme lžíci cukru a mouky a necháme vzejít kvásek, což trvá asi 10 minut.
  • 2. Pohankovou mouku smícháme s cukrem a špetkou soli, přidáme vyběhlý kvásek, olej a vejce a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut vykynout.
  • 3. Mezitím si přiravíme náplň: mléko přivedeme k varu, přidáme mák smíchaný s cukrem a svaříme do zhoustnutí. Jakmile náplň vychladne můžeme vmíchat navíc lžíci rumu.
  • 4. Nakynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále, potřeme náplní, závin srolujeme, pevně utáhneme a upečeme ve vyhřáté troubě na 175°C, což trvá asi 20 minut. Pro krásný lesk můžeme závin potřít žloutkem s trochou mléka, ale není to nutné. Hotový závin necháme dobře vychladnout.

Autor

Jana

Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...