Pohanková varianta klasického makového závinu je výborná a hlavně o něco zdravější než jeho klasická varianta. Navíc je tento závin přirozeně bezlepkový a tak se hodí i pro osoby, které musejí dodržovat přísnou bezlepkovou dietu. S těstem se krásně pracuje, ale je potřeba makovec dobře propíchat, aby se nám těsto při pečení netrhalo. Po upečení je nutné nechat závin trochu vychladnout (i když je to těžké), aby se nám příliš nedrobil.

Kynutý pohankovo-makový závin (přirozeně bezlepkový)
-
- Doba přípravy
- minut
-
- Doba vaření
- minut
-
- Počet porcí
- 1 závin
- Obtížnost střední
Hodnocení receptu
- (5 /5)
- (2 Hodnocení)
- Recept
- Postup receptu
- Vaše hodnocení a komentář? Text size
Ingredience
- 125ml mléka
- 10g kvasnic (1/4 kostky) + 1 lžička mouky + 1 lžička cukru
- 300g pohankové mouky
- 70g moučkového cukru
- špetka soli
- asi 10 lžic oleje (50g)
- 1 vejce
- Na náplň:
- 200ml mléka + 120g máku + 70g moučkového cukru
- lžíce rumu (nemusí být, ale je to lepší)
Instrukce
- 1. Mléko lehce ohřejeme, rozdrobíme do něj kvasnice, vmícháme lžíci cukru a mouky a necháme vzejít kvásek, což trvá asi 10 minut.
- 2. Pohankovou mouku smícháme s cukrem a špetkou soli, přidáme vyběhlý kvásek, olej a vejce a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut vykynout.
- 3. Mezitím si přiravíme náplň: mléko přivedeme k varu, přidáme mák smíchaný s cukrem a svaříme do zhoustnutí. Jakmile náplň vychladne můžeme vmíchat navíc lžíci rumu.
- 4. Nakynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále, potřeme náplní, závin srolujeme, pevně utáhneme a upečeme ve vyhřáté troubě na 175°C, což trvá asi 20 minut. Pro krásný lesk můžeme závin potřít žloutkem s trochou mléka, ale není to nutné. Hotový závin necháme dobře vychladnout.
Instrukce
- 1. Mléko lehce ohřejeme, rozdrobíme do něj kvasnice, vmícháme lžíci cukru a mouky a necháme vzejít kvásek, což trvá asi 10 minut.
- 2. Pohankovou mouku smícháme s cukrem a špetkou soli, přidáme vyběhlý kvásek, olej a vejce a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut vykynout.
- 3. Mezitím si přiravíme náplň: mléko přivedeme k varu, přidáme mák smíchaný s cukrem a svaříme do zhoustnutí. Jakmile náplň vychladne můžeme vmíchat navíc lžíci rumu.
- 4. Nakynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále, potřeme náplní, závin srolujeme, pevně utáhneme a upečeme ve vyhřáté troubě na 175°C, což trvá asi 20 minut. Pro krásný lesk můžeme závin potřít žloutkem s trochou mléka, ale není to nutné. Hotový závin necháme dobře vychladnout.
Autor
Jana
Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...
Přečtěte si více o tomto kuchaři ..
Hodnocení receptu
2 Lidé Hodnocení receptu
Průměrné hodnocení
(5 / 5)
Zatím žádné komentáře.