Litý perník (vč. bezlepkové varianty)

Litý perník je jednoduchý koláč. Pro tento recept jsem se inspirovala ve své oblíbené knize Velká domácí cukrářka, kde jsem našla podobný recept, který jsem trošku upravila. I bezlepková varianta (na obrázku) je krásně vláčná a moc dobrá. Při zkoušení receptu jsem využila i uvedenou polevu, která je ale velmi sladká, takže ji příště určitě vynechám, moučník je velmi dobrý i bez ní (pokud máte raději méně sladké moučníky, dejte i do těsta méně cukru).

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (3 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. 70g cukru, máslo a mléko v rendlíku rozpustíme a necháme vychladnout. Vajíčka rozklepneme a oddělíme si bílky od žloutků. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu. Ke žloutkům přidáme 100g cukru, horkou vodu a směs vyšleháme do světlé pěny. Do této pěny přidáme rozpuštěnou směs másla, cukru a mléka a dobře našleháme.
  • 2. Dále přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem a oběma typy koření i kakaem. Těsto velmi dobře promícháme a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do pečící formy, povrch urovnáme a pečeme ve vyhřáté troubě na 175˚C asi 25 minut.
  • 3. Suroviny na polevu smícháme dohromady a nad mírným plamenem necháme ingredience rozpustit a spojit. Poté nalijeme na teplý moučník, posypeme kokosem a necháme dobře vychladnout.