Litý perník je jednoduchý koláč. Pro tento recept jsem se inspirovala ve své oblíbené knize Velká domácí cukrářka, kde jsem našla podobný recept, který jsem trošku upravila. I bezlepková varianta (na obrázku) je krásně vláčná a moc dobrá. Při zkoušení receptu jsem využila i uvedenou polevu, která je ale velmi sladká, takže ji příště určitě vynechám, moučník je velmi dobrý i bez ní (pokud máte raději méně sladké moučníky, dejte i do těsta méně cukru).

Litý perník (vč. bezlepkové varianty)
-
- Doba přípravy
- minut
-
- Doba vaření
- minut
-
- Počet porcí
- koláč 30x30 cm
- Obtížnost střední
Hodnocení receptu
- (5 /5)
- (3 Hodnocení)
- Recept
- Postup receptu
- Vaše hodnocení a komentář? Text size
Ingredience
- 70 + 100g třtinového cukru
- 70g másla
- 3 lžíce mléka
- 3 vejce
- 1 lžíce horké vody špetka soli
- 250g hladké mouky (u bezlepkové varianty jsem použila Jizerku)
- ½ balíčku kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžička perníkového koření
- ½ lžičky skořice
- 1 lžíce kakaa
- ---------------------------------------------------------------------
- Na polevu:
- 50g másla
- 100g moučkového cukru
- 1 lžíce horké vody
- 1 lžíce kakaa
- kokos na posypání
Instrukce
- 1. 70g cukru, máslo a mléko v rendlíku rozpustíme a necháme vychladnout. Vajíčka rozklepneme a oddělíme si bílky od žloutků. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu. Ke žloutkům přidáme 100g cukru, horkou vodu a směs vyšleháme do světlé pěny. Do této pěny přidáme rozpuštěnou směs másla, cukru a mléka a dobře našleháme.
- 2. Dále přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem a oběma typy koření i kakaem. Těsto velmi dobře promícháme a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do pečící formy, povrch urovnáme a pečeme ve vyhřáté troubě na 175˚C asi 25 minut.
- 3. Suroviny na polevu smícháme dohromady a nad mírným plamenem necháme ingredience rozpustit a spojit. Poté nalijeme na teplý moučník, posypeme kokosem a necháme dobře vychladnout.
- Celková doba přípravy: 40 minut
- Chod: chuťovka, svačina
- Kategorie receptu: Koláče a jiné sladké pečivo
- Ingredience: mouka Jizerka
Instrukce
- 1. 70g cukru, máslo a mléko v rendlíku rozpustíme a necháme vychladnout. Vajíčka rozklepneme a oddělíme si bílky od žloutků. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu. Ke žloutkům přidáme 100g cukru, horkou vodu a směs vyšleháme do světlé pěny. Do této pěny přidáme rozpuštěnou směs másla, cukru a mléka a dobře našleháme.
- 2. Dále přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem a oběma typy koření i kakaem. Těsto velmi dobře promícháme a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do pečící formy, povrch urovnáme a pečeme ve vyhřáté troubě na 175˚C asi 25 minut.
- 3. Suroviny na polevu smícháme dohromady a nad mírným plamenem necháme ingredience rozpustit a spojit. Poté nalijeme na teplý moučník, posypeme kokosem a necháme dobře vychladnout.
Autor
Jana
Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...
Přečtěte si více o tomto kuchaři ..
Hodnocení receptu
3 Lidé Hodnocení receptu
Průměrné hodnocení
(5 / 5)
Zatím žádné komentáře.