Recept na klasické a bezlepkové domácí krekry.

Makové krekry (vč. bezlepkové varianty)

Recept na domácí krekry je jednoduchý, rychlý a účinný. Když si je doma upečete, tak budete přesně vědět, co jste do svého pečiva dali a nemusíte se tak obávat žádných „éček“.  Tento recept je skvělý také pro osoby s bezlepkovou dietou, které si normální krekry nemohou koupit (bezlepkové sice existují, ale jsou dost drahé).

Hodnocení receptu

  • (4 /5)
  • (1 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Vodu zahřejeme a rozpustíme v ní tuk. Potom ji necháme zchládnout, přidáme lžičku cukru a kvasnice a necháme vzejít kvásek, což trvá asi 10 minut.
  • 2. Do kvásku nasypame mouku smíchanou s 1/2 lžičky soli a mák a směs trochu promícháme. Směs vysypeme na pomoučený vál a ručně zpracujeme do hladkého nelepivéhoi těsta. Pokud se těsto moc lepí, přidáme mouku.
  • 3. Těsto rozválíme na tenko a okrojíme okraje tak, aby nám vznikl čtverec (kdybychom je odkrojili až po pomazání, bude těsto ze zbytků moc lepit). Čtverec pomažeme vajíčkem, posolíme, posypeme mákem a radýlkem nakrájíme na malé obdélníčky. Poté to samé zopakujeme se zbylým těstem.
  • 4. Vykrájené čtverečky přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě na 150°C asi 20 minut, dokud krekry nezezlátnou (přitom dáváme pozor, abychom je moc nevysušili, byly by potom moc tvrdé - je lepší je průběžně ochutnávat). Pokud se nám náhodou podaří krekry vysušit, uložíme je na několik dní do vzduchotěsné dózy s malým jablíčkem (podobně jako vánoční perníčky).

Autor

Jana

Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...