Marmeláda (nebo povidla) z černého bezu

Černý bez je kulinářsky velmi zajímavé a přitom málo používané ovoce. Obsahuje velké množství vitamínů a antioxidantů, které prý díky obsahu barviv vydrží i delší vaření – proto doporučuji uvařit si spíše povidla (postup je stejný, pouze se vaří déle). Navíc má i velmi zajímavou chuť. Tepelně neupravený černý bez má ovšem projímavé účinky, takže se nedá použít např. pro sirupy vyráběné zastudena. Kromě likérů z černého bezu je ideální jej použít na marmeládu nebo povidla. Pouze při vaření musíme dát pozor na dřevěné pomůcky, které se nám obarví a nejdou umýt. Marmeláda i povidla podle tohoto receptu jsou strašně dobré a typická bezová pachuť, která může někomu vadit je v nich díky jablkům potlačena. Recept můžete vylepšit ještě přidáním nějakého kyselého ovoce, pak je výsledek doslova neodolatelný. Recept postačuje asi na 3 skleničky velikosti přesnídávky (podle toho jak dlouho budete směs vařit).

Hodnocení receptu

  • (0 /5)
  • (0 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Bezinky omyjeme a v hrnci smícháme s očištěnými jablky.
  • 2. Směs na mírném plameni rozvaříme (bezinky s jablky můžeme ze začátku trochu podlít vodou nebo rozmačkat).
  • 3. Jakmile je ovoce rozvařené přepasírujeme jej přes síto, vrátíme do hrnce a redukujeme do požadované hustoty. Jablka obsahují mnoho pektinu, takže musíme počítat s tím, že marmeláda hodně ztuhne. Celková doba vaření je u marmelády asi 20 minut, u povidel asi 60 minut.
  • 4. Marmeládu nalijeme do čistých sklenic, které obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Sklenice můžeme také zavařit (to uděláme tak, že sklenice dáme do kastrůlku, doplníme vodu, aby byly napůl ponořené a pod poklicí vaříme asi 30 minut).

Autor

Jana

Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...