Mateřídouškový sirup

Mateřídouškový sirup je příjemný přírodní pomocník při kašli nebo na zklidnění nervů (třeba po náročném dni večer před spaním). Navíc má výbornou chuť, nádhernou příjemnou vůni a jemnou narůžovělou barvu.V průběhu macerování mateřídoušky je směs světle zelená, zrůžoví až po přidání citrónu. Pokud nemáte čerstvou mateřídoušku, můžete použít kupovanou sušenou nať. Čerstvou mateřídoušku je nejlepší sbírat v hezkých slunečných dnech, kdy je v rostlinně obsaženo nejvíce silic. Čím více mateřídoušky použijete, tím bude sirup silnější (a samozřejmě tmavší). Sirup připravený podle tohoto receptu vydrží v ledničce asi půl roku. Pokud chcete prodloužit jeho trvanlivost použijte dvojnásobné množství cukru (pak se nemusí skladovat v ledničce), sirup je pak ale velmi sladký a jeho delikátní chuť tolik nevynikne.

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (1 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Cukr svaříme s vodou, přimícháme mateřídoušku a odstavíme z plamene.
  • 2. Směs necháme alespoň 8 hodin stát při pokojové teplotě (ideálně třeba přes noc).
  • 3. Nakonec přidáme šťávu z citronu (sirup změní barvu ze zelenkavé na světle růžovou) a směs přelijeme přes plátno. Bylinky přes plátno dobře vymačkáme.
  • 4. Mateřídouškový sirup plníme do sterilizovaných lahví a spotřebujeme asi do půl roku.

Autor

Jana

Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...