Mateřídouškový sirup je příjemný přírodní pomocník při kašli nebo na zklidnění nervů (třeba po náročném dni večer před spaním). Navíc má výbornou chuť, nádhernou příjemnou vůni a jemnou narůžovělou barvu.V průběhu macerování mateřídoušky je směs světle zelená, zrůžoví až po přidání citrónu. Pokud nemáte čerstvou mateřídoušku, můžete použít kupovanou sušenou nať. Čerstvou mateřídoušku je nejlepší sbírat v hezkých slunečných dnech, kdy je v rostlinně obsaženo nejvíce silic. Čím více mateřídoušky použijete, tím bude sirup silnější (a samozřejmě tmavší). Sirup připravený podle tohoto receptu vydrží v ledničce asi půl roku. Pokud chcete prodloužit jeho trvanlivost použijte dvojnásobné množství cukru (pak se nemusí skladovat v ledničce), sirup je pak ale velmi sladký a jeho delikátní chuť tolik nevynikne.

Mateřídouškový sirup
-
- Doba přípravy
- minut
-
- Doba vaření
- minut
-
- Počet porcí
- 500 ml
- Obtížnost snadné
Hodnocení receptu
- (5 /5)
- (1 Hodnocení)
- Recept
- Postup receptu
- Vaše hodnocení a komentář? Text size
Ingredience
- 300 ml vody
- 200 g cukru
- 1 hrst (cca 20 g) čerstvé mateřídoušky nebo polovina množství sušené
- šťáva z poloviny citrónu
Instrukce
- 1. Cukr svaříme s vodou, přimícháme mateřídoušku a odstavíme z plamene.
- 2. Směs necháme alespoň 8 hodin stát při pokojové teplotě (ideálně třeba přes noc).
- 3. Nakonec přidáme šťávu z citronu (sirup změní barvu ze zelenkavé na světle růžovou) a směs přelijeme přes plátno. Bylinky přes plátno dobře vymačkáme.
- 4. Mateřídouškový sirup plníme do sterilizovaných lahví a spotřebujeme asi do půl roku.
- Počet porcí: 500 ml
- Chod: chuťovka
- Kategorie receptu: Nezařazené recepty
- Ingredience: citron, mateřídouška
Instrukce
- 1. Cukr svaříme s vodou, přimícháme mateřídoušku a odstavíme z plamene.
- 2. Směs necháme alespoň 8 hodin stát při pokojové teplotě (ideálně třeba přes noc).
- 3. Nakonec přidáme šťávu z citronu (sirup změní barvu ze zelenkavé na světle růžovou) a směs přelijeme přes plátno. Bylinky přes plátno dobře vymačkáme.
- 4. Mateřídouškový sirup plníme do sterilizovaných lahví a spotřebujeme asi do půl roku.
Autor
Jana
Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...
Přečtěte si více o tomto kuchaři ..
Hodnocení receptu
1 Lidé Hodnocení receptu
Průměrné hodnocení
(5 / 5)
Zatím žádné komentáře.