Myslivecké knoflíky (s bezlepkovou variantou)

Myslivecké knoflíky jsou trochu pracné na přípravu, ale stojí za to si je upéct, protože zajímavě vypadají a jsou velmi delikátní. Pokud se vám nepodaří vyloupat poloviny ořechů, můžete na vršek knoflíku položit vždy dvě čtvrtinky ořechů vedle sebe a bude to vypadat také pěkně. Při pečení dejte pozor, aby se cukroví nepřesušilo (nejlepší je rozlomit jeden kousek asi po 25 minutách pečení, uprostřed by měl zůstat trochu vlhký). Na těsto doporučuji použít máslo, s rostlinným tukem je pečivo příliš suché. Opravdové myslivecké knoflíky se dělaly z nařezaného srnčího paroží, takže obrys knoflíku vypadal trochu jako obrys vlašského ořechu, odtud patrně vznikl název tohoto cukroví.

Hodnocení receptu

  • (0 /5)
  • (0 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Všechny ingredience na spodní vrstvu smícháme, vypracujeme hladké nelepivé těsto a uložíme jej do ledničky alespoň na půl hodiny odpočinout .
  • 2. Mezitím si vyšleháme bílky do tuhého sněhu, poté postupně nad horkou lázní přišleháme cukr a šleháme tak dlouho, dokud není směs lesklá a dokud se po vytáhnutí metličky ve směsi netvoří ostré špičky (může to trvat i více jak 10 minut).
  • 3. Jakmile jsou bílky ušlehané, přidáme do nich mleté ořechy a lehce je vmícháme.
  • 4. Z odpočinutého těsta vykrajujeme kolečka, která klademe na plech. Na kolečka cukrářským sáčkem nastříkáme bílkové kopečky a nakonec na kopečky položíme vždy jednu polovinu jádra.
  • 5. Myslivecké knoflíky pečeme při 130°C asi 30 minut. Nejlepší je kontrolovat cukroví ke konci pečení rozlomením - nemělo by být uprostřed úplně upečené, aby nebylo moc suché (pusinka by měla zůstat trochu vlahá).

Autor

Jana

Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...