Pohankové tvarohové miništoly (přirozeně bezlepkové)

Jedno z nejoblíbenějších vánočních cukroví jsou v naší rodině tvarohové miništoly. Hladkou mouku z původního receptu jsem nahradila pohankovou moukou, aby byl recept zdravější. Původní recept pochází z pořadu Babicovy dobroty a doma jej děláme již několik let. Těsto je hodně kořeněné, proto není změna mouky skoro vůbec poznat (takže cukroví chutná i těm, co pohanku moc nemusí).

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (2 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Hrozinky nasekáme nadrobno a zalijeme je panákem rumu. Ideální je si hrozinky připravit den předem, ale pokud spěcháme, postačí nám naložit si hrozinky hodinu předem. Hrozinky rum pěkně nasáknou.
  • 2. Do mísy dáme pohankovou mouku, prášek do pečiva, sekané mandle a vše dobře promícháme. Potom přidáme všechny ostatní suroviny a vypracujeme vláčné těsto, které necháme půl hodiny v ledničce odpočinout.
  • 3. Z těsta uválíme váleček, nakrájíme ho na malé kousky, ze kterých tvarujeme malé bochánky, dlouhé asi 3-4cm a klademe je na plech vyložený pečícím papírem (ale ne příliš blízko sebe). Štoličky pečeme na 160˚C asi 10 minut.
  • 4. Ještě horké štoličky po vytažení z trouby máčíme v rozpuštěném másle a poté je obalujeme v moučkovém cukru.