Jedno z nejoblíbenějších vánočních cukroví jsou v naší rodině tvarohové miništoly. Hladkou mouku z původního receptu jsem nahradila pohankovou moukou, aby byl recept zdravější. Původní recept pochází z pořadu Babicovy dobroty a doma jej děláme již několik let. Těsto je hodně kořeněné, proto není změna mouky skoro vůbec poznat (takže cukroví chutná i těm, co pohanku moc nemusí).

Pohankové tvarohové miništoly (přirozeně bezlepkové)
-
- Doba přípravy
- minut
-
- Doba vaření
- minut
-
- Počet porcí
- 30 ks
- Obtížnost snadné
Hodnocení receptu
- (5 /5)
- (2 Hodnocení)
- Recept
- Postup receptu
- Vaše hodnocení a komentář? Text size
Ingredience
- 100 g hrozinek
- 1 panák rumu
- 150 g hladké pohankové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžíce sekaných mandlí
- 1 lžička skořice
- 100 g měkkého tvarohu
- 50 g cukru
- 50 g másla (u bezmléčné varianty použijte Heru)
- 1 lžíce pomerančové kůry
- ------------------------------------------------------------
- Na obalení:
- 150g másla
- moučkový cukr
Instrukce
- 1. Hrozinky nasekáme nadrobno a zalijeme je panákem rumu. Ideální je si hrozinky připravit den předem, ale pokud spěcháme, postačí nám naložit si hrozinky hodinu předem. Hrozinky rum pěkně nasáknou.
- 2. Do mísy dáme pohankovou mouku, prášek do pečiva, sekané mandle a vše dobře promícháme. Potom přidáme všechny ostatní suroviny a vypracujeme vláčné těsto, které necháme půl hodiny v ledničce odpočinout.
- 3. Z těsta uválíme váleček, nakrájíme ho na malé kousky, ze kterých tvarujeme malé bochánky, dlouhé asi 3-4cm a klademe je na plech vyložený pečícím papírem (ale ne příliš blízko sebe). Štoličky pečeme na 160˚C asi 10 minut.
- 4. Ještě horké štoličky po vytažení z trouby máčíme v rozpuštěném másle a poté je obalujeme v moučkovém cukru.
- Celková doba přípravy: 50 minut
- Chod: chuťovka, drobné cukroví
- Kategorie receptu: Muffiny, sušenky a drobné cukroví
- Ingredience: pohanka
Instrukce
- 1. Hrozinky nasekáme nadrobno a zalijeme je panákem rumu. Ideální je si hrozinky připravit den předem, ale pokud spěcháme, postačí nám naložit si hrozinky hodinu předem. Hrozinky rum pěkně nasáknou.
- 2. Do mísy dáme pohankovou mouku, prášek do pečiva, sekané mandle a vše dobře promícháme. Potom přidáme všechny ostatní suroviny a vypracujeme vláčné těsto, které necháme půl hodiny v ledničce odpočinout.
- 3. Z těsta uválíme váleček, nakrájíme ho na malé kousky, ze kterých tvarujeme malé bochánky, dlouhé asi 3-4cm a klademe je na plech vyložený pečícím papírem (ale ne příliš blízko sebe). Štoličky pečeme na 160˚C asi 10 minut.
- 4. Ještě horké štoličky po vytažení z trouby máčíme v rozpuštěném másle a poté je obalujeme v moučkovém cukru.
Autor
Jana
Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...
Přečtěte si více o tomto kuchaři ..
Hodnocení receptu
2 Lidé Hodnocení receptu
Průměrné hodnocení
(5 / 5)
Zatím žádné komentáře.