Pohankové vanilkové rohlíčky (přirozeně bezlepkové)

Vanilkové rohlíčky jsou jedno z nejoblíbenějších cukroví. Tento recept mám od babičky mojí nejlepší kamarádky, pouze jsem vyměnila mouku a upravila její množství. Výsledek je vážně skvělý, rohlíčky se úplně rozplývají na jazyku. Ve spojení s pohankovou moukou jsou tyto rohlíčky přece jen o něco zdravější než klasická varianta (a jsou také bezlepkové). Pohanková mouka má specifickou chuť, která připomíná oříšky, takže se do vanilkových rohlíčků výborně hodí.

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (2 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Lískové oříšky opražíme na pánvi, oloupeme a nameleme na jemno.
  • 2. K oříškům přidáme pohankovou mouku, moučkový cukr, na kousky nakrájené máslo a vypracujeme vláčné těsto. Těsto uložíme na půl hodiny do lednice, aby se nám chutě pěkně rozležely a mouka natáhla vlhkost.
  • 3. Po půl hodině těsto z lednice vyndáme a velmi dobře propracujeme, až je zase krásně vláčné. Poté z těsta tvarujeme malé rohlíčky a klademe je na pečícím papírem vyložený plech. Můžeme je skládat celkem na těsno, protože nám moc nenabudou. Rohlíčky pečeme dorůžova ve vyhřáté troubě na 150˚C asi 10 minut.
  • 4. Upečené rohlíčky jsou velmi křehké (nedají se vzít do ruky), proto je necháme skoro úplně vychladnout. Mírně teplé rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem, uložíme je do krabičky a necháme alespoň týden rozležet.

Autor

Jana

Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...