Pohankovo-vanilkové sušenky (přirozeně bezlepkové)

Tyto sušenky jsou velmi zdravé díky použité pohankové mouce a nahrazení cukru medem (a navíc jsou také přirozeně bezlepkové). Vanilka dodá sušenkám trošku slavnostní příchuť a pokud si ji koupíte přes internet, tak zdaleka není tak drahá jako v obchodě. Pokud raději sladíte cukrem místo medem, použijte místo medu stejné množství cukru. Med je nejlepší kupovat přímo od včelaře, já jej kupuji od kamaráda z Jeseníků a je skvělý.

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (1 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Nejdříve smícháme všechny sypké ingredience. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a špičkou nože vyškrábneme semínka. Vanilková semínka přidáme do moučné směsi a dobře je rozmícháme. Zbytky lusků nemusíme vyhazovat, můžeme je vložit do sklenice s cukrem a za pár dní máme přírodní, voňavý, vanilkový cukr.
  • 2. Do moučné směsi přidáme změklé máslo a med a vytvoříme vláčné těsto. Těsto necháme asi 30 minut odpočinout v ledničce, poté jej rozválíme na tloušťku asi 0,5 cm a vykrajujeme libovolné tvary. Sušenky pečeme ve vyhřáté troubě na 170˚C asi 15 minut.

Autor

Jana

Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...