Pohankový linecký koláč je lehčí a zdravější forma klasického lineckého koláče. S těstem se velmi dobře pracuje. Výsledek moc hezky vypadá a je velmi dobrý, což platí samozřejmě i pro bezlepkovou variantu (u níž jsem musela vyzkoušet mnoho verzí lineckého těsta, než jsem přišla na takové, které se při jídle nelepí na patro).

Pohankový linecký koláč (vč. bezlepkové verze)
-
- Doba přípravy
- minut
-
- Doba vaření
- minut
-
- Počet porcí
- koláč á 26cm
- Obtížnost střední
Hodnocení receptu
- (5 /5)
- (1 Hodnocení)
- Recept
- Postup receptu
- Vaše hodnocení a komentář? Text size
Ingredience
- 150g hladké pohankové mouky
- 150g polohrubé mouky (u bezlepkové verze použijte polohrubou rýžovou)
- 1 vanilkový cukr
- 70g moučkového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 100g Hery
- 1 vejce
- 1 lžička rumu
- špetka soli
- kůra z 1 citronu nebo citrónové aroma
- marmeláda + 1 lžíce runu + lžíce citrónové šťávy
Instrukce
- 1. Oba druhy mouky promícháme společně s oběma typy cukru, solí a práškem do pečiva. Potom přidáme změklou Heru, vejce, rum a citrónovou kůru a vypracujeme hladké těsto, které necháme v ledničce alespoň 30 minut odpočinout.
- 2. Mezitím si připravíme náplň – smícháme marmeládu, rum a citrónovou šťávu a vše dobře promícháme.
- 3. Z 2/3 odpočinutého těsta vyválíme placku, kterou vyložíme vymazanou a polohrubou moukou vysypanou koláčovou formu a vlijeme na ni náplň. Ze zbylého těsta vyvalíme tenké válečky a tvoříme na povrchu koláče mřížku. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 170˚C asi 15 minut. Před podáváním jej necháme vychladnout.
- Celková doba přípravy: 45 minut
- Chod: chuťovka, svačina
- Kategorie receptu: Koláče a jiné sladké pečivo
- Ingredience: pohanka, rýžová mouka
Instrukce
- 1. Oba druhy mouky promícháme společně s oběma typy cukru, solí a práškem do pečiva. Potom přidáme změklou Heru, vejce, rum a citrónovou kůru a vypracujeme hladké těsto, které necháme v ledničce alespoň 30 minut odpočinout.
- 2. Mezitím si připravíme náplň – smícháme marmeládu, rum a citrónovou šťávu a vše dobře promícháme.
- 3. Z 2/3 odpočinutého těsta vyválíme placku, kterou vyložíme vymazanou a polohrubou moukou vysypanou koláčovou formu a vlijeme na ni náplň. Ze zbylého těsta vyvalíme tenké válečky a tvoříme na povrchu koláče mřížku. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 170˚C asi 15 minut. Před podáváním jej necháme vychladnout.
Autor
Jana
Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...
Přečtěte si více o tomto kuchaři ..
Hodnocení receptu
1 Lidé Hodnocení receptu
Průměrné hodnocení
(5 / 5)
Zatím žádné komentáře.