Pohankový linecký koláč (vč. bezlepkové verze)

Pohankový linecký koláč je lehčí a zdravější forma klasického lineckého koláče. S těstem se velmi dobře pracuje. Výsledek moc hezky vypadá a je velmi dobrý, což platí samozřejmě i pro bezlepkovou variantu (u níž jsem musela vyzkoušet mnoho verzí lineckého těsta, než jsem přišla na takové, které se při jídle nelepí na patro).

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (1 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Oba druhy mouky promícháme společně s oběma typy cukru, solí a práškem do pečiva. Potom přidáme změklou Heru, vejce, rum a citrónovou kůru a vypracujeme hladké těsto, které necháme v ledničce alespoň 30 minut odpočinout.
  • 2. Mezitím si připravíme náplň – smícháme marmeládu, rum a citrónovou šťávu a vše dobře promícháme.
  • 3. Z 2/3 odpočinutého těsta vyválíme placku, kterou vyložíme vymazanou a polohrubou moukou vysypanou koláčovou formu a vlijeme na ni náplň. Ze zbylého těsta vyvalíme tenké válečky a tvoříme na povrchu koláče mřížku. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 170˚C asi 15 minut. Před podáváním jej necháme vychladnout.