Pohankový medovník (přirozeně bezlepkový)

Medovník je jeden z nejoblíbenějších dortů vůbec a jeho příprava není tak složitá, jak by se mohlo na první pohled zdát. Klasický recept není příliš zdravý, proto přináším přece jenom o trochu zdravější variantu – medovník z pohanky a třtinového cukru. Jeho výhoda je mimo jiné ta, že je přirozeně bezlepkový, což trochu odlehčí našemu organismu při jeho trávení a navíc je vhodný také pro ty z nás, kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu.

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (1 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Máslo rozpustíme ve vodní lázni (do hrnce s vodou postavíme jiný hrnec, v němž budeme rozpouštět máslo). Do vodní lázně pak postupně přidáváme další suroviny – cukr, med, vejce, obě mouky, sůl a sodu. Vše mícháme alespoň 5-10 minut (čím déle, tím bude mít těsto tmavší barvu).
  • 2. Na pečící papír si obkreslíme dortovou formu o velikosti výsledného dortu, pak na něj rozetřeme těsto v tenké vrstvě tak, aby výsledná placka byla alespoň o 1cm větší než zvolená velikost (z tohoto receptu uděláte asi 6 placek průměru 20cm).
  • 3. Placky pečeme ve vyhřáté troubě na 175˚C asi 10 minut (dáváme dobrý pozor, aby se nám nespálily). Po vyjmutí z trouby je necháme dobře vychladnout, než je sloupneme z papíru, protože jsou velice křehké a lámaly by se nám. Vychladlé placky okrájíme podle dortové formy. Zbylé okraje rozdrobíme a použijeme později na dohotovení.
  • 4. Máslo necháme v pokojové teplotě povolit a pak jej vyšleháme společně s kondenzovaným mlékem dohladka. Každou placku pak pomažeme krémem a sestavíme medovník. Ten pomažeme také shora a ze stran a hustě posypeme dobře rozdrobenými okraji. Hotový medovník je třeba nechat dobře odležet, aby placky natáhly vlhkost, klidně 2 až 3 dny, tak bude nejlepší (to se u nás ale většinou nepodaří, protože to nevydržíme a hned jej sníme). Já ho nechávám odležet alespoň jeden den při pokojové teplotě, rozleží se tak rychleji.