Recept na skvělé jídlo pocházející původně ze Španělska. Tortily se výborně hodí k salátu nebo třeba ke kuřecímu masu. Tyto domácí tortily, jsou hezky vláčné, takže se do nich dá cokoli jednoduše zabalit. To platí samozřejmě také pro bezlepkovou variantu. S těstem se navíc velmi dobře pracuje.

Pšeničné tortily (vč. bezlepkové varianty)
-
- Doba přípravy
- minut
-
- Doba vaření
- minut
-
- Počet porcí
- 5 placek á 20 cm
- Obtížnost střední
Hodnocení receptu
- (2.5 /5)
- (2 Hodnocení)
- Recept
- Postup receptu
- Vaše hodnocení a komentář? Text size
Ingredience
- 240g hladké mouky (u bezlepkové varianty jsem použila Jizerku) + trochu navíc
- 200ml vody
- 1 lžíci tuku
- 1 lžička soli
Instrukce
- 1. Vodu uvedeme do varu a rozpustíme v ní tuk. Mouku ve skleněné míse smícháme se solí a přidáme připravenou horkou vodu. Směs promícháme vidličkou a necháme vychladnout na takovou teplotu, abychom s těstem mohli pracovat.
- 2. Když těsto vychladne na přijatelnou teplotu, vyklopíme jej na vál a důkladně zpracujeme. Pokud těsto příliš lepí (různé staré mouky různě sají vlhkost), přidáme trochu mouky (mělo by mít konzistenci dobře propracované plastelíny). Těsto rozdělíme na části o velikosti golfového míčku, každou z nich opatrně rozválíme na tloušťku asi 1 mm.
- 3. Pánev bez jakéhokoli tuku rozpálíme na co nejvyšší teplotu. Tortily pečeme asi 2 minuty z každé strany. Po upečení tortily položíme na talíř, překryjeme fólií a čistou utěrkou, což způsobí, že se trošku zapaří a budou pěkně vláčné (a dají se pak dobře stočit).
- Počet porcí: 5
- Celková doba přípravy: 35 minut
- Chod: oběd, svačina, večeře
- Kategorie receptu: Přílohy
- Ingredience: mouka Jizerka
Instrukce
- 1. Vodu uvedeme do varu a rozpustíme v ní tuk. Mouku ve skleněné míse smícháme se solí a přidáme připravenou horkou vodu. Směs promícháme vidličkou a necháme vychladnout na takovou teplotu, abychom s těstem mohli pracovat.
- 2. Když těsto vychladne na přijatelnou teplotu, vyklopíme jej na vál a důkladně zpracujeme. Pokud těsto příliš lepí (různé staré mouky různě sají vlhkost), přidáme trochu mouky (mělo by mít konzistenci dobře propracované plastelíny). Těsto rozdělíme na části o velikosti golfového míčku, každou z nich opatrně rozválíme na tloušťku asi 1 mm.
- 3. Pánev bez jakéhokoli tuku rozpálíme na co nejvyšší teplotu. Tortily pečeme asi 2 minuty z každé strany. Po upečení tortily položíme na talíř, překryjeme fólií a čistou utěrkou, což způsobí, že se trošku zapaří a budou pěkně vláčné (a dají se pak dobře stočit).
Autor
Jana
Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...
Přečtěte si více o tomto kuchaři ..
Hodnocení receptu
2 Lidé Hodnocení receptu
Průměrné hodnocení
(2.5 / 5)
Zatím žádné komentáře.