Pšeničné tortily (vč. bezlepkové varianty)

Recept na skvělé jídlo pocházející původně ze Španělska. Tortily se výborně hodí k salátu nebo třeba ke kuřecímu masu. Tyto domácí tortily, jsou hezky vláčné, takže se do nich dá cokoli jednoduše zabalit. To platí samozřejmě také pro bezlepkovou variantu. S těstem se navíc velmi dobře pracuje.

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (1 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Vodu uvedeme do varu a rozpustíme v ní tuk. Mouku ve skleněné míse smícháme se solí a přidáme připravenou horkou vodu. Směs promícháme vidličkou a necháme vychladnout na takovou teplotu, abychom s těstem mohli pracovat.
  • 2. Když těsto vychladne na přijatelnou teplotu, vyklopíme jej na vál a důkladně zpracujeme. Pokud těsto příliš lepí (různé staré mouky různě sají vlhkost), přidáme trochu mouky (mělo by mít konzistenci dobře propracované plastelíny). Těsto rozdělíme na části o velikosti golfového míčku, každou z nich opatrně rozválíme na tloušťku asi 1 mm.
  • 3. Pánev bez jakéhokoli tuku rozpálíme na co nejvyšší teplotu. Tortily pečeme asi 2 minuty z každé strany. Po upečení tortily položíme na talíř, překryjeme fólií a čistou utěrkou, což způsobí, že se trošku zapaří a budou pěkně vláčné (a dají se pak dobře stočit).