Rýžový nákyp

Rýžový nákyp je moc dobré jídlo, pokud máme chuť na něco sladkého. Nemusí jít vždy o hlavní jídlo, můžeme si ho dát třeba i na svačinku nebo jenom tak na chuť. Správně připravený nákyp je krásně pevný a upečený dozlatova. V tomto receptu je poměrně dost cukru, takže pokud máte rádi méně sladkou chuť, trošku cukru uberte.

Hodnocení receptu

  • (0 /5)
  • (0 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Mléko smíchané se smetanou přivedeme k varu. Rýži, kterou jsme propláchli vodou, vložíme do vařícího mléka a za občasného míchání vaříme asi 20 minut. Pokud se nám vyvaří mléko, můžeme přidat trochu vody. Pokud se rýže trošku rozvaří, tak to vůbec nevadí.
  • 2. Mezitím co se nám rýže vaří, oddělíme si žloutky od bílků. Bílky se špetkou soli vyšleháme v tuhý sníh. Žloutky smícháme s cukrem a přilijeme asi lžíci horké vody (není to ale nutné) a směs vyšleháme do světlé pěny.
  • 3. Do uvařené rýže vmícháme máslo a necháme jej rozpustit, poté vmícháme žloutkovou pěnu a nakonec opatrně vetřeme tuhý sníh z bílků. Formu na pečení vytřeme máslem a vrstvíme do ní rýžovou směs na střídačku s pokrájeným ovocem. Poslední vrstvou bude rýžová směs, pěkně ji uhladíme a celý nákyp vložíme do trouby.
  • 4. Rýžový nákyp pečeme v troubě na 180˚C než směs zpevní a na povrchu zezlátne, což trvá asi 30 – 50 minut v závislosti na vrstvě nákypu a použité formě. Propečenost můžeme vyzkoušet špejlí stejně tak jako u pečení koláčů (konec špejle po vytažení nelepí).

Autor

Jana

Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...