Sacher (vč. bezlepkové varianty)

Sacherův dort je velmi oblíbený díky jeho výborné čokoládové chuti. Nemusíme si ho ovšem dávat vždy jen v cukrárně, můžeme si jej úspěšně upéct i doma. Navíc zdobení tohoto dezertu je velmi jednoduché, takže s trochou šikovnosti bude dort vypadat jako z cukrárny. Marmeláda na promazání by měla být vždycky meruňková, ale dobrý bude samozřejmě s jakoukoli jinou marmeládou. Za zmínku stojí i bezlepková varianta, která je chuťově i vzhledově nerozeznatelná od varianty klasické.

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (2 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky vyšleháme s polovinou cukru dotuha. Ke žloutkům přidáme horkou vodu a zbylý cukr a směs vyšleháme do světlé pěny. Nakonec do žloutků zašleháme olej.
  • 2. Obě směsi slijeme dohromady a zlehka vmícháme obě mouky, které jsme promíchali s kakaem a práškem do pečiva. Směs nalijeme vymazané a polohrubou moukou vysypané (u bezlepkové varianty použijte např. rýžovou) dortové formy a pečeme asi 35 minut na 180˚C.
  • 3. Vychladlý korpus dvakrát prokrojíme, pokapeme rumem a promažeme marmeládou. Potom si připravíme polevu. Ve vodě svaříme cukr a čokoládu, dokud se nám směs hezky nespojí a není hladká. Jakmile nám poleva trochu vychladne, polijeme jí dort a necháme jej uležet do druhého dne. Před servírováním můžeme dort ozdobit kopečkem čerstvě ušlehané šlehačky.

Autor

Jana

Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...