Sacherův dort je velmi oblíbený díky jeho výborné čokoládové chuti. Nemusíme si ho ovšem dávat vždy jen v cukrárně, můžeme si jej úspěšně upéct i doma. Navíc zdobení tohoto dezertu je velmi jednoduché, takže s trochou šikovnosti bude dort vypadat jako z cukrárny. Marmeláda na promazání by měla být vždycky meruňková, ale dobrý bude samozřejmě s jakoukoli jinou marmeládou. Za zmínku stojí i bezlepková varianta, která je chuťově i vzhledově nerozeznatelná od varianty klasické.

Sacher (vč. bezlepkové varianty)
-
- Doba přípravy
- minut
-
- Doba vaření
- minut
-
- Počet porcí
- dort á 23cm
- Obtížnost střední
Hodnocení receptu
- (5 /5)
- (2 Hodnocení)
- Recept
- Postup receptu
- Vaše hodnocení a komentář? Text size
Ingredience
- 5 vajec
- 2 polévkové lžíce horké vody
- 210g cukru krystal
- 50g oleje
- 150g hladké mouky (u bezlepkové varianty použijte Schär Mix B)
- 70g hrubé mouky (u bezlepkové varianty použijte polohrubou rýžovou)
- 30g kakaa
- ½ prášku do pečiva
- --------------------------------------------------------------------
- Na pomazání a polevu:
- meruňkové marmelády
- rum
- 100ml vody
- 150g cukru
- 200g hořké čokolády (ideálně s podílem alespoň 50% kakaa)
- smetana na šlehání
Instrukce
- 1. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky vyšleháme s polovinou cukru dotuha. Ke žloutkům přidáme horkou vodu a zbylý cukr a směs vyšleháme do světlé pěny. Nakonec do žloutků zašleháme olej.
- 2. Obě směsi slijeme dohromady a zlehka vmícháme obě mouky, které jsme promíchali s kakaem a práškem do pečiva. Směs nalijeme vymazané a polohrubou moukou vysypané (u bezlepkové varianty použijte např. rýžovou) dortové formy a pečeme asi 35 minut na 180˚C.
- 3. Vychladlý korpus dvakrát prokrojíme, pokapeme rumem a promažeme marmeládou. Potom si připravíme polevu. Ve vodě svaříme cukr a čokoládu, dokud se nám směs hezky nespojí a není hladká. Jakmile nám poleva trochu vychladne, polijeme jí dort a necháme jej uležet do druhého dne. Před servírováním můžeme dort ozdobit kopečkem čerstvě ušlehané šlehačky.
- Celková doba přípravy: 50 minut
- Chod: chuťovka, svačina
- Kategorie receptu: Koláče a jiné sladké pečivo
- Ingredience: čokoláda, Schär Mix B
Instrukce
- 1. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky vyšleháme s polovinou cukru dotuha. Ke žloutkům přidáme horkou vodu a zbylý cukr a směs vyšleháme do světlé pěny. Nakonec do žloutků zašleháme olej.
- 2. Obě směsi slijeme dohromady a zlehka vmícháme obě mouky, které jsme promíchali s kakaem a práškem do pečiva. Směs nalijeme vymazané a polohrubou moukou vysypané (u bezlepkové varianty použijte např. rýžovou) dortové formy a pečeme asi 35 minut na 180˚C.
- 3. Vychladlý korpus dvakrát prokrojíme, pokapeme rumem a promažeme marmeládou. Potom si připravíme polevu. Ve vodě svaříme cukr a čokoládu, dokud se nám směs hezky nespojí a není hladká. Jakmile nám poleva trochu vychladne, polijeme jí dort a necháme jej uležet do druhého dne. Před servírováním můžeme dort ozdobit kopečkem čerstvě ušlehané šlehačky.
Autor
Jana
Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...
Přečtěte si více o tomto kuchaři ..
Hodnocení receptu
2 Lidé Hodnocení receptu
Průměrné hodnocení
(5 / 5)
Zatím žádné komentáře.