Šípková marmeláda

Příprava šípkové marmelády není tak pracná, jak by se mohlo na první pohled zdát. Puré potřebné na marmeládu se dělá z celých šípků. Semínka není potřeba vydlabávat, protože šípky propasírujeme přes síto a drobné chloupky se rozvaří. Časově nejnáročnější je odstraňování bubáků (500g šípků očistíte asi za půl hodiny). Šípky je potřeba trhat ještě tvrdé a dobře přebrat, abychom nepoužili nějaké nahnilé nebo červavé. Marmeláda má velmi dobrou chuť a dobře želíruje. Recept za vynaloženou námahu určitě stojí.

Hodnocení receptu

  • (4 /5)
  • (4 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Šípky dobře omyjeme a nůžkami ostříháme bubáky a stopky (je to mnohem snadněji než nožem).
  • 2. Očištěné šípky lehce podlejeme vodou a vaříme dokud nejdou rozšťouchat (což trvá asi 20 minut) - rozšťouchané šípky mají mít konzistenci rajské omáčky.
  • 3. Rozšťouchané šípky propasírujeme přes jemné síto. Pokud je mezi pecičkami zbývá ještě hodně dužniny, přijileme vařící vodu (ale jen trochu, abychm si protlak moc nezředili), dobře rozmícháme a propasírujeme ještě jednou (většinou je to potřeba jedenkrát až dvakrát).
  • 4. Mezitím si očistíme jablka, lehce je podlijeme vodou a rozvaříme. Poté přidáme protlak a ostatní ingredience a provaříme.
  • 5. Marmeládu nalijeme do čistých sklenic, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Pro jistotu ji můžeme v hrnci ještě 20 minut zavařit napůl ponořené do vody.

Autor

Jana

Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...