Příprava šípkové marmelády není tak pracná, jak by se mohlo na první pohled zdát. Puré potřebné na marmeládu se dělá z celých šípků. Semínka není potřeba vydlabávat, protože šípky propasírujeme přes síto a drobné chloupky se rozvaří. Časově nejnáročnější je odstraňování bubáků (500g šípků očistíte asi za půl hodiny). Šípky je potřeba trhat ještě tvrdé a dobře přebrat, abychom nepoužili nějaké nahnilé nebo červavé. Marmeláda má velmi dobrou chuť a dobře želíruje. Recept za vynaloženou námahu určitě stojí.

Šípková marmeláda
-
- Doba přípravy
- minut
-
- Doba vaření
- minut
-
- Počet porcí
- 1kg
- Obtížnost střední
Hodnocení receptu
- (4 /5)
- (4 Hodnocení)
- Recept
- Postup receptu
- Vaše hodnocení a komentář? Text size
Ingredience
- 500g šípků
- 500g jablek
- 350g cukru (podle chuti)
- citonová šťáva
- vanilka (nemusí být)
Instrukce
- 1. Šípky dobře omyjeme a nůžkami ostříháme bubáky a stopky (je to mnohem snadněji než nožem).
- 2. Očištěné šípky lehce podlejeme vodou a vaříme dokud nejdou rozšťouchat (což trvá asi 20 minut) - rozšťouchané šípky mají mít konzistenci rajské omáčky.
- 3. Rozšťouchané šípky propasírujeme přes jemné síto. Pokud je mezi pecičkami zbývá ještě hodně dužniny, přijileme vařící vodu (ale jen trochu, abychm si protlak moc nezředili), dobře rozmícháme a propasírujeme ještě jednou (většinou je to potřeba jedenkrát až dvakrát).
- 4. Mezitím si očistíme jablka, lehce je podlijeme vodou a rozvaříme. Poté přidáme protlak a ostatní ingredience a provaříme.
- 5. Marmeládu nalijeme do čistých sklenic, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Pro jistotu ji můžeme v hrnci ještě 20 minut zavařit napůl ponořené do vody.
- Počet porcí: 1kg
- Celková doba přípravy: 90 minut
- Chod: chuťovka
- Kategorie receptu: Nezařazené recepty
- Ingredience: šípky
Instrukce
- 1. Šípky dobře omyjeme a nůžkami ostříháme bubáky a stopky (je to mnohem snadněji než nožem).
- 2. Očištěné šípky lehce podlejeme vodou a vaříme dokud nejdou rozšťouchat (což trvá asi 20 minut) - rozšťouchané šípky mají mít konzistenci rajské omáčky.
- 3. Rozšťouchané šípky propasírujeme přes jemné síto. Pokud je mezi pecičkami zbývá ještě hodně dužniny, přijileme vařící vodu (ale jen trochu, abychm si protlak moc nezředili), dobře rozmícháme a propasírujeme ještě jednou (většinou je to potřeba jedenkrát až dvakrát).
- 4. Mezitím si očistíme jablka, lehce je podlijeme vodou a rozvaříme. Poté přidáme protlak a ostatní ingredience a provaříme.
- 5. Marmeládu nalijeme do čistých sklenic, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Pro jistotu ji můžeme v hrnci ještě 20 minut zavařit napůl ponořené do vody.
Hodnocení receptu

4 Lidé Hodnocení receptu
-
Průměrné hodnocení
(4 / 5)
One Response to Šípková marmeláda
Napsat komentář Click here to cancel reply.
Autor
Jana
Velmi ráda vařím, peču a zkouším nové recepty. Mým velikým koníčkem je také pečení a zdobení dortů. Ráda si pochutnám na čemkoli dobrém, od jakéhokoli kvalitního masa až po vegetariánské ...
Přečtěte si více o tomto kuchaři ..
Podle mých zkušeností se chloupky nerozvaří. Možná trochu změknou, ale stále jsou v marmeládě znát.