Šípková omáčka k masu

Tento recept na šípkovou omáčku k masu je sice pracný, ale zato je velmi dobrý. Omáčka se dá využít okamžitě nebo zavařit na použití v zimě. Nejedná se o úplně  klasickou omáčku, ale spíše čalamádu na způsob kečupu. Nicméně příprava není tak složitá, jak by se mohlo na první pohled zdát, protože šípky není potřeba odpeckovávat. Pecičky se odstraní propasírováním přes síto a chloupky se rozvaří. Časově nejnáročnější je odstraňování bubáků (500g šípků očistíte asi za půl hodiny). Šípky je potřeba trhat ještě tvrdé.

Hodnocení receptu

  • (5 /5)
  • (1 Hodnocení)

Instrukce

  • 1. Šípky dobře omyjeme a nůžkami ostříháme bubáky a stopky (je to mnohem snadněji než nožem).
  • 2. Očištěné šípky podlejeme vodou a vaříme dokud nejdou rozšťouchat (což trvá asi 20 minut) - rozšťouchané šípky mají mít konzistenci rajské omáčky.
  • 3. Rozšťouchané šípky propasírujeme přes jemné síto. Pokud je mezi pecičkami zbývá ještě hodně dužniny, přijileme vařící vodu, dobře rozmícháme a propasírujeme ještě jednou (většinou je to potřeba jedenkrát až dvakrát).
  • 4. Mezitím si očistíme jablka a cibuli, lehce podlijeme vodou, přidáme všechny ingredience kromě šípkového protlaku a rozvaříme.
  • 5. Jakmile jsou jablka i cibule rozvařené, vyjmeme koření, přidáme protlak a chvilku provaříme.
  • 6. Omáčku ochutnáme, případně ještě dochutíme a nalijeme do čistých sklenic, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Pro jistotu je můžeme v hrnci ještě 20 minut zavařit napůl ponořené do vody.
  • 7. Omáčku podáváme k masu studenou podobně jako kečup nebo svaříme se smetanou a zahustíme (nejlépe zahustíme přirozeně odpařením vody).